Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Χρυσοχοϊδης και η διαδοχή

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μια ιστορική πολιτική συντριβή, είναι λογικό να δημιουργεί στα στελέχη του Κινήματος άγχος για την «επόμενη μέρα». Δηλαδή, για το τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς πλέον τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του.
Οι «δελφίνοι» είναι λίγο-πολύ γνωστοί, και οι προθέσεις, όπως και οι φιλοδοξίες τους έχουν καταγραφεί. Έχει λοιπόν αξία να παρακολουθεί κανείς το πώς κινούνται αυτά τα κορυφαία στελέχη, τα οποία μοιάζουν να έχουν ατζέντα, και να ετοιμάζονται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο μέλλον.
Ένα τέτοιο στέλεχος είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε περιληφθεί και στο παρελθόν στη λίστα των υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, προτού ο Κώστας Σημίτης παραδώσει την ηγεσία στον Γιώργο Παπανδρέου, το 2004.
Έκτοτε, η ισορροπία στις σχέσεις του με τον σημερινό Πρωθυπουργό πέρασε από πολλά κύματα, για να καταλήξει τελικά ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης, που του προσφέρει την ευχέρεια να παρεμβαίνει για το μέλλον, έχοντας μερίδιο στη διαχείριση του τομέα της οικονομίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Ιπποκράτους, έχουν καταγραφεί οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που κινούνται μεν στην κατεύθυνση της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, ταυτόχρονα ωστόσο περιέχουν και… πτυχές, που δείχνουν ότι ο άλλοτε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει μια διακριτή ατζέντα. Για το μέλλον.
Ενδεικτική της παραπάνω τακτικής, είναι η πρόσφατη «αφήγηση» του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει, και να διαμορφώσει συνθήκες ανταγωνιστικής οικονομίας, για το μέλλον.
«Από μια ρηχή ανάπτυξη, πρέπει να πάμε στην πραγματική ανάπτυξη. Και να φτιάξουμε μια οικονομία, όπου το 50% θα στηρίζεται στη βιομηχανία, στην ενέργεια, στις εξαγωγές και στον τουρισμό», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Η μάχη για τη διαδοχή, έχει ξεκινήσει. Με τον κάθε «ενδιαφερόμενο» να είναι… όσο πιο διακριτικός μπορεί.