Νέα παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Τάσσεται κατά της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Αποκλείει χρεοκοπία, όχι όμως και αναθεώρηση του 2ου πακέτου βοήθειας
Σοφία Κατσαρέλη
Σε δηλώσεις του σήμερα Σάββατο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια, για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, ενώ ξεκαθάρισε, ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση, αν δεν σωθεί η Ελλάδα.
"Η Αθήνα, η Ελλάδα είναι και ιστορικά βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Κάθε αρμόδιος γνωρίζει ότι η έξοδός της θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και πέραν αυτής", είπε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε, πως "είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως υπολογίζονταν το 2010. Η Ελλάδα θα χρειαστεί μάλλον δέκα χρόνια παρά ένα χρόνο για να επανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της".
Μία ημέρα πριν, ο Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσδιορισμού του δεύτερου πακέτου διάσωσης.
"Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι σωστό ή όχι, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις", προσέθεσε, κάνοντας λόγο και για τα θεαματικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα."Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν, δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για τα επόμενα βήματα", είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την κατάσταση των τραπεζών τους στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι θέμα της ΕΚΤ αλλά των χωρών μελών.
Παπανδρέου: Επιλογή της κυβέρνησης η εφαρμογή της Συμφωνίας
Ό,τι χρειαστεί για το "κλείδωμα" της συμφωνίας θα κάνει η Ελλάδα, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, "παρά τις δυσκολίες και τα όποια εμπόδια ορθώνονται από αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτήν και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα".
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης αυτήν την περίοδο "κατατείνουν, έκτος από το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, στο κλείδωμα της συμφωνίας του Ιουλίου" τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως "θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επίτευξη αυτού του στόχους".
Διαψεύδοντας τα σενάρια που ακούγονται, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "επιλογή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου", καλώντας τους βουλευτές να είναι"«προσεκτικοί στο πως λέγονται κάποια πράγματα, γιατί, για παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα η "ασύντακτη" χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI, είναι τελείως άλλο πράγμα".
Ακόμη, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στηρίζεται σε "μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πυλώνα δημοκρατικής και πολιτικής σταθερότητας, πιο ισχυρή ακόμη και από αυτές άλλων χωρών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν και καλούνται να πάρουν αποφάσεις στα κοινοβούλιά τους", απέκλεισε εκ νέου πιθανή προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας πως αυτή την "κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας περίοδο, δεν υπάρχει επιλογή προσφυγής σε εκλογές".
Κατά της ελληνικής χρεοκοπίας (και) η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε από τη Γερμανία ότι τα προβλήματα του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους και κάλεσε την Ελλάδα να ολοκληρώσει ό,τι της έχει ζητηθεί.
"Μία ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί για μένα επιλογή, οι ζημιές θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν σε μία τέτοια περίπτωση. Μία πτώχευση της Ελλάδας θα οδηγούσε σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο", είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, απάντησε στην πρόταση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ, για ευρωομόλογο των έξι χωρών της Ευρωζώνης με την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της στα κοινά ευρωομόλογα και υπογραμμίζοντας ότι το παραπάνω σχέδιο θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε ανευθυνότητα.
Σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, η κα Ρέντινγκ, πρότεινε τη συγχώνευση των αγορών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που βαθμολογούνται με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ώστε να υπάρχει μία ευρωπαϊκή ομολογιακή αγορά με ισχυρή ρευστότητα και υψηλή φερεγγυότητα.