Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Από κόσκινο επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας


Τέλος στις μαϊμού αναπηρικές συντάξεις φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασφαλισμένο και επανεξέταση όλων των περιπτώσεων
Έναν νέο θεσμό, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπ. Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.Η αρμοδιότητα του κέντρου άπτεται στην ενοποίηση των διαδικασιών αναπηρικών συντάξεων και παροχών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε Ταμεία και Περιφέρειες.Ο στόχος είναι διπλός, τόσο μακροπρόθεσμος όσο και βραχυπρόθεσμος.Άμεσα απαιτείται η εξοικονόμηση πόρων από αυτόν του Τομέα. Μακροπρόθεσμα όμως, το υπουργείο επιχειρεί να θέσει τέλος στο αλαλούμ με τις ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις.
Ο Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για παρέμβαση "εξαιρετικής σημασίας", με στόχο την αντιμετώπιση της ανισότητας, της αδικίας και της αδιαφάνειας στις αναπηρικές συντάξεις αλλά και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.
Το ΚΕ.Π.Α., που θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θέτει ως στόχο να στηριχθούν οι άνθρωποι με αναπηρία, αλλά -κυρίως- να σταματήσει η σπατάλη πόρων προς αναπήρους - "μαϊμούδες".
Χαρακτηριστικά, το 2010 στο ΙΚΑ υπήρχαν 135.000 συντάξεις αναπηρίας -ή 11,7% του συνόλου- ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό έφτανε στο 16,56% και στον ΟΑΕΕ στο 10,6%.

Οι στόχοι του υπουργείου

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ως το 2012 τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μ.ο. της Ε.Ε. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που έχει ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες του ΚΕ.Π.Α., παρατηρείται ήδη μείωση της δαπάνης αναπηρίας κατά 6,6% μέσα στο 2011.
Στο ΚΕ.Π.Α. θα αυξηθεί το Σώμα των ειδικών γιατρών (από 250 σήμερα) σε 500 άμεσα και προοπτικά σε 1.000, με στόχο να καλύπτεται η "ζήτηση" (δυνατότητα αντιμετώπισης 28-30.000 αιτήσεων μηνιαίως) και να κρίνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε περίοδο 40 περίπου ημερών.

Πάνω από 300.000 συντάξεις αναπηρίας

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 324 χιλιάδες συνταξιούχοι αναπηρίας, ενώ μερικές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούνται "παροχές" αναπηρίας (επιδόματα, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις κ.α.).
Στόχος είναι να συγκροτηθεί άμεσα το Εθνικό Μητρώο Ατόμων με αναπηρία (υπό την ευθύνη του υπ. Εργασίας αφού κυρίως αφορά ασφαλιστικές καλύψεις) και το Μητρώο Δικαιούχων ενίσχυσης (υπό την ευθύνη του υπ. Υγείας, αφού θα αφορά προνοιακές ενισχύσεις).
Ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβ. Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε ως "κρίσιμο σημείο" την πρώτη επαφή κάθε ασφαλισμένου με το Κέντρο, οπότε και θα δημιουργείται αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος, ως προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος.