Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Κατεδάφιση κατοικίας για να συνδεθεί η Αγίου Δημητρίου με τη Μαραθώνος

Με γρήγορους ρυθμούς, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου σχεδίου, προχωράει η προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου, προς την οδό Μαραθώνος, με την κατεδάφιση ενός διώροφου κτίσματος, επί της οδού Ύδρας 38, μεταξύ των οδών Γρ. Λαμπράκη και Μαραθώνος, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν σήμερα (Δευτέρα) 5 Σεπτεμβρίου από τις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, παρουσία του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτισμάτων», ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και έχει εκδοθεί από την αρμόδια Δ/νση Πολεοδομίας το σχετικό πρωτόκολλο της επιτροπής επικινδύνων ετοιμόρροπων οικοδομών.
Η Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων μετά την ολοκλήρωση της κατεδάφισης, ένα αίτημα 20ετίας των κατοίκων της περιοχής, θα προχωρήσει στον καθαρισμό του χώρου από τα μπάζα σε βάθος χρόνου μιας εβδομάδας και στη συνέχεια η Διεύθυνση Οδοποιίας θα προχωρήσει στην κρασπέδωση του δρόμου.
Σχετικά με τη σημερινή «επιχείρηση κατεδάφισης» για τη διάνοιξη της οδού Αγ. Δημητρίου, ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης δήλωσε :
«Πάγιο ήταν το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για τη διάνοιξη της οδού Αγίου Δημητρίου από την οδό Κατσιμίδη, μέχρι το πάρκο Μαραθώνος που είναι «κομμένη» σε τρία σημεία.
Στο πρώτο σημείο, στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου- Κατσιμίδη, υπάρχουν ρυμοτομούμενες ιδιοκτησίες οι οποίες θα αποζημιωθούν από το « πράσινο ταμείο» και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αρχίσει συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες.
Στο δεύτερο σημείο, επί της οδού Ύδρας, αρχίσαμε σήμερα (Δευτέρα), την κατεδάφιση ενός διώροφου ρυμοτομούμενου κτιρίου, ώστε να διανοίξουμε το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου.
Απομένει η παρέμβαση μας στο τρίτο σημείο, στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου- Γρ. Λαμπράκη, όπου υπάρχει αίτημα των περιοίκων για τη δημιουργία ενός υπαίθριου παρκινγκ. Ο δικός μας σχεδιασμός έχει να κάνει με την οριοθέτηση του δρόμου και την κρασπέδωση του, ώστε να δοθεί σε κυκλοφορία έως την οδό Κατσιμίδη. Παράλληλα σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στον συγκεκριμένο άξονα νέους χώρους υπαίθριας στάθμευσης έως ότου ολοκληρωθεί η διαμόρφωση ολόκληρης της περιοχής.
Στόχος μας είναι, το ταχύτερο δυνατόν, να απαλλοτριωθούν οι ιδιοκτησίες που έχουν ρυμοτομηθεί με πηγές χρηματοδότησης από το ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια να διανοίγει η οδός Αγ. Δημητρίου από την Κατσιμίδη μέχρι την οδό Μαραθώνος, ώστε να επιτευχθεί η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής προς την Περιφερειακή Οδό και να δοθεί μια ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης».