Συναγερμός έχει σημάνει στις Διευθύνσεις Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος της χώρας μετά τα απανωτά κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να προχωρήσει άμεσα και στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.
Έτσι, και μετά την επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή την αναλυτική καταγραφή των κρουσμάτων και τη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιτήρηση της λοίμωξης σε άλογα, τώρα τίθενται σε εφαρμογή και τα μέτρα της αιμο-επαγρύπνησης.
Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με το υπ’ αριθμόν 2317/ 5-8- 2011 κήρυξε «πληγείσες περιοχές» την Ημαθία και την Αττική λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα σε ό,τι αφορά τη συλλογή και τη χορήγηση αίματος στους δύο νομούς.
Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Αττική η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη αφενός διότι αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία «κατέβηκε» ο ιός του Δυτικού Νείλου, αφετέρου διότι στο λεκανοπέδιο γίνονται οι περισσότεροι έλεγχοι του αίματος. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίδεται πλέον στην Αττική είναι ότι συστάθηκε τριμελής επιτροπή με τους διευθυντές Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου, του Τζάνειου και του ΝΙΜΤΣ για τον συντονισμό και την εφαρμογή των μέτρων.
Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων. Το ΕΚΕΑ ζητεί να αρχίσει μοριακός έλεγχος του αίματος στο νομό Αττικής το ταχύτερο δυνατό. Σταδιακά, ο μοριακός έλεγχος θα επεκταθεί και στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης).
- Απαγόρευση χρήσης του αίματος που έχει ήδη συλλεγεί. Κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής, το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα και μόνο στα μεταγγιζόμενα περιστατικά.
- Απαγόρευση χρήσης του πλάσματος που συγκεντρώθηκε μέχρι και τις 15 Ιουλίου
- «Καραντίνα» 28 ημερών για τους αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων (Αττική, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη) συμπεριλαμβανομένων και των «πολύτιμων» εθελοντών αιμοδοτών του στρατού που εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ