Στο μισό περίπου έκοψε το χρέος -σε καταναλωτικό και στεγαστικά δάνεια- παλιννοστούσης με δύο ανήλικα το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.
Της Χριστίνας Ταχιάου
Την απόδειξη ότι ο νόμος 3865/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι εφαρμόσιμος δίνει η πρώτη σχετική απόφαση που εκδόθηκε από το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή από όσες έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής από τα δικαστήρια της χώρας.
Η απόφαση είναι η 5029 και δημοσιεύτηκε τη 1.8.2011 από το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Αφορά την αίτηση παλιννοστούσης, διαζευγμένης με δύο ανήλικα παιδιά, που εργάζεται ως υπάλληλος με αμοιβή ύψους 850 ευρώ μηνιαίως. Οι οφειλές της ανέρχονται στο ύψος των 112.000 ευρώ. Οι 24.000 αφορούν καταναλωτικό δάνειο και οι 88.000 τα τρία στεγαστικά δάνεια που η αιτούσα είχε λάβει. Όλα τα δάνεια είχαν χορηγηθεί από την ίδια τράπεζα με το χαμηλό επιτόκιο που δινόταν σε παλιννοστούντες. Η αίτηση είχε κατατεθεί στις 7.2.2011 από ιδιώτη δικηγόρο (δηλαδή χωρίς τη μεσολάβηση ένωσης καταναλωτών ή κάποιας αρχής).
Το δικαστήριο δέχτηκε ως αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών της το ποσό των 650 ευρώ μηνιαίως, ενώ προσδιόρισε την εμπορική αξία του ακινήτου στις 60.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε ότι πρέπει να καταβληθεί το 85% της αξίας του, δηλαδή ποσό 51.000 ευρώ, σε 20 χρόνια. Για το καταναλωτικό δάνειο θα καταβάλει συνολικά. 9.600 ευρώ. Ως προς το επιτόκιο, παράγοντα που προσδιορίζει το τελικό ποσό πληρωμής, δέχεται το ίδιο με το οποίο είχε συναφθεί η δανειακή σύμβαση.
Η αποπληρωμή σύμφωνα με την απόφαση θα γίνει ως εξής: το ποσό των 200 ευρώ θα καταβάλλεται υπέρ της αποπληρωμής του καταναλωτικού δανείου για διάστημα τεσσάρων ετών και μετά την πάροδο της τετραετίας θα αρχίσει η καταβολή των δόσεων για την αποπληρωμή των δανείων για το ακίνητο (πρώτη κατοικία) της αιτούσης.
Εφαρμόσιμος ο νόμος
Για «πολύ καλή απόφαση» κάνει λόγο η υπεύθυνη του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής) Μαρία Βασιλειάδου. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ οι τράπεζες απορρίπτουν σωρηδόν τις αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καταθέτουν αιτήσεις στα ειρηνοδικεία, προκειμένου εκείνα να αποφασίσουν για τους διακανονισμούς των χρεών. «Απ’ ό,τι γνωρίζουμε από αποφάσεις των ειρηνοδικείων άλλων πόλεων, η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πλέον ευνοϊκή που έχει εκδοθεί για δανειολήπτη. Είναι σύμφωνη με το πνεύμα του νόμου, δηλαδή δίνει πραγματική ανάσα σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό. Το δικαστήριο έδειξε ότι αντελήφθη την αδυναμία της αιτούσης και απέδειξε ότι ο νόμος είναι εφαρμόσιμος».
Διευκρινίσεις στο νόμο
Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 3996 διευκρινίζονται θέματα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έτσι:
- Ρυθμίζεται σε σύνολο το παθητικό του οφειλέτη, δηλαδή τόσο οι ληξιπρόθεσμες όσο και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
- Το ακίνητο προστατεύεται σαν κύρια κατοικία, ακόμη κι αν ο δανειολήπτης έχει την υψηλή κυριότητα ή την επικαρπία.
- Με την κατάθεση της αίτησης στο ειρηνοδικείο το δικαστήριο μπορεί να δώσει αναστολή εκτέλεσης, χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Αυτό συνεπάγεται οικονομία τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.
- Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει επί δανείων που καταρτίστηκαν με σταθερό επιτόκιο και όχι μόνο με κυμαινόμενο.
- Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν αναλυτικά το επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι οφειλές..