Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αποζημίωση στην οικογένεια 22χρονης που πέθανε στο κελί της από χρήση ναρκωτικών

Την καταβολή αποζημίωσης, ύψους 440.000 ευρώ, επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους γονείς και τον αδελφό 22χρονης, υπόδικης για ναρκωτικά, η οποία πέθανε στο κελί της στον Κορυδαλλό από χρήση ναρκωτικών.
Στις 7 το πρωί της 31η Δεκεμβρίου 2002 η 22χρονη βρέθηκε νεκρή μαζί με συγκρατούμενή της.
Όπως τονίζεται στη δικαστική απόφαση "τα σωφρονιστικά όργανα δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή, έτσι ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών εντός του χώρου της φυλακής, κατά παράβαση των καθηκόντων τους για προστασία της ζωής των κρατουμένων".
Στην υπ. αριθμ.1881/2011 του Πρωτοδικείου σημειώνεται ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν καθήκον να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την τάξη του καταστήματος κράτησης και την ομαλή διαβίωση και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.
"Η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων των σωφρονιστικών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους στοιχειοθετεί παράνομη συμπεριφορά και είχε ως συνεπακόλουθο τη λήψη ναρκωτικών ουσιών από την κρατούμενη, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραλείψεις τους, προκάλεσε το θάνατο της", προστίθεται στην απόφαση.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ