Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΔΡΑΜΑ SOS για τις ελλείψεις στις δομές υγείας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της περιοχής κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας (ΙΣΔ). Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, κάνει λόγο για κρισιμότητα της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ ζητεί ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Δράμας, επειδή στην περιοχή ο καρκίνος “θερίζει”.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας είναι αναλογικά ο μεγαλύτερος στη χώρα μας, ενώ τα έξοδα μεταφοράς των ασθενών αυτών για θεραπεία θα μπορούσαν να καλύψουν τη μισθοδοσία του ιατρικού προσωπικού μιας ογκολογικής κλινικής. “Για να σας δώσουμε να κατανοήσετε την κρισιμότητα της καταστάσεως που επικρατεί στο νοσοκομείο μας, σας αναφέρουμε και το παράδειγμα της λειτουργίας της ενιαίας πλέον παθολογικής κλινικής των 54 κλινών με πληρότητα πάνω από 90%. Στην κλινική αυτή από τις προβλεπόμενες 10 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν σήμερα πέντε ενεργοί γιατροί (και μία συνάδελφος είναι σε άδεια κυήσεως), οι οποίοι εξυπηρετούν ταυτοχρόνως και εξωτερικά ιατρεία και εφημερίες κλινικής, και συνταγογράφηση χρόνιων πασχόντων”, τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και συμπληρώνει ότι υπολειτουργεί και το ΠΕΔΥ Δράμας, όπου υπηρετούν συνολικά πέντε γιατροί, εκ των οποίων 2 οδοντίατροι, ένας δερματολόγος, ένας ρευματολόγος και ένας γενικός γιατρός. “Συνεπώς, πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να ελαττωθούν οι πόροι για το νοσοκομείο Δράμας, αλλά αντιθέτως πρέπει να αυξηθούν κατά 10%, ώστε να εκτελείται το καθημερινό πρόγραμμα του νοσοκομείου κατά το ελάχιστο δυνατόν και να μπορέσει το νοσοκομείο να προκηρύξει θέσεις γιατρών, κυρίως μονίμων και εν ανάγκη επικουρικών ιατρών (ειδικών παθολόγων ή γενικών γιατρών, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων, ουρολόγων, μικροβιολόγων). Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και το πολιτικό κόστος και να υπογράψετε κλείσιμο κλινικών, που το απευχόμεθα, και να γνωρίζετε ότι θα αντισταθούμε σθεναρά σ’ αυτό το ενδεχόμενο”, τονίζει ο ΙΣΔ.

Σύναψη συλλογικών συμβάσεων
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα (κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς), ο ΙΣΔ θεωρεί απαραίτητο και αναγκαίο τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων μεταξύ Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και ιατρικών συλλόγων με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής όλων των παρόχων.
“Η συνταγογράφιση να γίνεται με βάση τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και για κάθε παραπεμπτικό να υπάρχει διαδικασία οικονομικής προέγκρισης, ώστε να εξαλειφθεί το μέτρο της επιστροφής χρημάτων για εξετάσεις που έχουν ήδη εκτελεσθεί (claw back, rebate), που είναι, όπως γνωρίζετε, και άδικο και ληστρικό μέτρο, και έχει φέρει τα περισσότερα εργαστήρια της περιοχής μας στα πρόθυρα της οριστικής διακοπής λειτουργίας τους”, επισημαίνει ο ΙΣΔ.
Παράλληλα, προτείνει να εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός φάκελος κάθε ασθενούς και συνεπώς έλεγχος εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ (κλινικών και εργαστηριακών), να υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας και να γίνεται έλεγχος από δημόσια αρχή και όχι από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
“Ευελπιστούμε ότι θα ακούσετε τις συνετές φωνές, τόσο από τον ΠΙΣ όσο και από ιατρικούς συλλόγους, που σκοπό έχουν την αληθινή συνεργασία και τη λήψη μέτρων προς βελτίωση της συνολικής δημόσιας υγείας. Είμαστε στη διάθεσή σας να προσέλθουμε να σας ενημερώσουμε εάν το κρίνετε απαραίτητο και σας προσκαλούμε να μας επισκεφθείτε, εάν είναι δυνατόν”, καταλήγει η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.