Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Σκόπιμη η ασάφεια στη συμφωνία, είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ζήτησαν την ασάφεια από τη χώρα στη διατύπωση επί παραδείγματι του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων της συμφωνίας για να καταστεί εφικτή η έγκρισή της από τα ξένα κοινοβούλια, δήλωσε σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης επισημαίνοντας κατ' ουσίαν ότι έγινε σε συνεννόηση.
"Σου λέει καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις 4,5% πλεονάσματα πρωτογενή τα επόμενα δέκα χρόνια γιατί αυτό ουσιαστικά θα καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα. Και σου λέει ξέρεις κάτι, αν ειναι να το περάσουμε τώρα, αύριο, σήμερα και μετά να πάει στα κοινοβούλια και ξέρεις σε ποια συγκεκριμένα κοινοβούλια πηγαίνει, εάν βάλουμε ένα νούμερο εκεί μέσα ή αν πούμε ότι καταργείται η προηγούμενή σας δέσμευση απλά δεν θα περάσει σήμερα. Και σου προτείνει, να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή επιθετικό προσδιορισμό;", είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σήμερα στον ΑΝΤ1.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τον βαθμό της ασάφειας, είπε και επισήμανε ότι αυτή προκρίθηκε «σκόπιμα».

Για τον ΦΠΑ, είπε ότι δεν θα αυξηθεί ο συντελεστής για τα νησιά, τα φάρμακα, την παραμεθόριο, τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα έντυπα. Διασαφήνισε ότι θα βρεί έναν συντελεστή "άνευ σημασίας" για να τον αυξήσει, κάτι που τόνισε ότι είναι δέσμευσή του.

Χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία που συνάφθηκε στις Βρυξέλλες κάνοντας σαφή λόγο κατάργηση της λογικής του μνημονίου, μιας αυτοματοποιημένης όπως είπε λιτότητας.

Εκτίμησε ότι τα μνημόνια απαξίωσαν τις μεταρρυθμίσεις με τρόπο ώστε η λέξη μεταρρύθμιση αντιμετωπίζεται όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ.

Είχαμε πει ότι όλα αυτά θα γίνουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σημείωσε για την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμέσεων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει πρωτογενές πλεόνασμα όχι όμως αυτό που της επέβαλλαν.

Για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέτει «τα κεφάλαια στα οποία θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός». Εκτίμησε ότι η λαϊκή εντολή έγκειται κυρίως στην ανάκτηση της αξιοπρέπειάς του.

"Εθνος"