Καμπάνα 6 μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης στον 57χρονο συνταξιούχο για τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος 29χρονης γιατρού με καταγωγή από τη Νιγηρία μέσα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Το δικαστήριο έκρινε ότι η επίθεση έγινε “λόγω της καταγωγής και του χρώματος της γιατρού”, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη.
Του Κώστα Καντούρη
Ο συνταξιούχος τραπεζικός, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο τα ξημερώματα της Τετάρτης ως ασθενής, με δύσπνοια και σημάδια αλλεργίας, σύμφωνα με τη μήνυση της γιατρού, την ώρα που του τοποθετούσε ορό, της είπε “ξέρω εγώ τι θέλεις, Χίτλερ και σαπούνι”, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της. Η γυναίκα, αφού ο ασθενής νοσηλεύτηκε στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας, υπέβαλε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα και ο 57χρονος συνελήφθη. Παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο για εξύβριση αλλά με την επιβαρυντική διάταξη των ρατσιστικών κινήτρων. Το περιστατικό προκάλεσε θόρυβο στον ιατρικό κόσμο της Κοζάνης, που καταδίκασε απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές. Στην ακροαματική διαδικασία του μονομελούς η 29χρονη περιέγραψε όσα ακριβώς συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εφημερίας της ως ειδικευόμενης παθολόγου στο “Μαμάτσειο”. “Ήρθε ένας ασθενής με δύσπνοια και σημάδια αλλεργικού σοκ. Τον πήραμε αμέσως μέσα στο ιατρείο, όμως αυτός άρχισε να κωλυσιεργεί, δεν ήθελε να ξαπλώσει και να ανταποκριθεί σε αυτά που του ζητούσαμε. Ύστερα από παρατηρήσεις μού έκανε αυτήν την επίθεση, την ώρα που του τοποθετούσα τον ορό”, περιέγραψε η 29χρονη. Στο πλευρό της γιατρού βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ο οποίος με δηλώσεις του στη χθεσινή “Μ” καταδίκασε το συμβάν, ενώ χθες εκδόθηκε και ανακοίνωση από το Σύλλογο, όπως και από τη διοίκηση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου.
ΗΤΑΝ… ΑΛΛΟΥ
Από την πλευρά του ο 57χρονος επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο πως δεν αντιλήφθηκε τι συνέβη, επειδή είχε έντονο πρόβλημα, και ζήτησε επανειλημμένως συγγνώμη από τη γιατρό. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της απολογίας του, επισκέφθηκε το νοσοκομείο με έντονη δύσπνοια νομίζοντας ότι “θα πεθάνω” σύμφωνα με τη δική του εξήγηση. “Δεν καταλάβαινα τι γινόταν γύρω μου, δεν είχα αίσθηση του χώρου και του χρόνου, έβλεπα μόνον σκιές”, ισχυρίστηκε.
Είπε επίσης ότι δεν θυμόταν τίποτε από όσα είπε στη γιατρό. “Αν το είπα αυτό, ντρέπομαι που το έκανα”, σημείωσε συμπληρώνοντας πως ο ίδιος κατάγεται από οικογένεια μεταναστών, “μέχρι και σε αντιρατσιστική πορεία συμμετείχα”, καθώς και ότι ένας εκ των πολιτικών ηγετών που θαυμάζει είναι ο Νέλσον Μαντέλα! Μάλιστα ακόμη και πριν από την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας και αφού είχε ολοκληρώσει την απολογία του ζήτησε ξανά συγγνώμη από την 29χρονη. “Αν το είπα ντρέπομαι. Η κουλτούρα και η συνείδησή μου δεν θα μου επέτρεπαν κάτι τέτοιο”, ανέφερε ενώπιον της γιατρού.
Το δικαστήριο πάντως με σύμφωνη πρόταση και της εισαγγελέα της έδρας αποφάσισε την καταδίκη του για εξύβριση με ρατσιστικά κίνητρα, όπως κατηγορήθηκε, χωρίς να πειστεί από τα επιχειρήματά του. Του αναγνώρισε πάντως το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. “Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο κατηγορούμενος είχε συνείδηση όσων έπραξε και η ενέργειά του έγινε λόγω της καταγωγής και του χρώματος του θύματος της εξύβρισης”, είπε η πρόεδρος του μονομελούς ανακοινώνοντας την καταδικαστική απόφαση.
ΚΑΤΗΓΟΡΩ “Είμαστε σαν να μην υπάρχουμε”
Αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε η 29χρονη γιατρός στους δημοσιογράφους. Η νεαρή ειδικευόμενη έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, φοίτησε σε ελληνικό σχολείο, πέρασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο και όλα αυτά τα χρόνια ζει με… άδεια παραμονής, χωρίς να έχει πάρει υπηκοότητα. Οι γονείς της κατοικούν στην Αθήνα. Παρότι δεν έχει πάρει υπηκοότητα, εργάζεται κανονικά στο ελληνικό δημόσιο ως ειδικευόμενη γιατρός, πληρώνει φόρους και εισφορές, όμως δεν έχει δικαιώματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα είχε αντιδράσει με δηλώσεις της, όταν “κόπηκε” από τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, επειδή ισχύει νόμος από τη δεκαετία του ’50 που δεν επιτρέπει σε αλλοδαπούς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. “Έχουν υπάρξει και άλλα ρατσιστικά κρούσματα σε βάρος μου, όμως αυτό που έγινε με τον ασθενή ήταν πολύ σοβαρό”, είπε.
Η 29χρονη μίλησε και εκ μέρους των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα σε αυτήν την ιδιότυπη ομηρία, παρότι έχουν μεγαλώσει και σπουδάσει στη χώρα. “Δεν συμβαίνει μόνον με εμένα ότι ζω τόσα χρόνια με άδεια παραμονής. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, όπως εγώ, που δεν έχουν δικαιώματα, είναι σαν να μην υπάρχουν…”.