Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μπούκαραν σε σπίτια παριστάνοντας τους πωλητές εικόνων

Πρωτοφανή μέθοδο στοχοποίησης διαμερισμάτων, στα οποία εισέβαλλαν στη συνέχεια για να αρπάξουν χρήματα και κοσμήματα, εφάρμοσε ομάδα γεωργιανών διαρρηκτών στην Πέλλα. Δύο άνδρες και δύο γυναίκες συνελήφθησαν από την ασφάλεια Έδεσσας για έξι κλοπές, ενώ γίνεται έρευνα αν εμπλέκονται και σε άλλες διαρρήξεις.

Του Κώστα Καντούρη
ckantouris@yahoo.gr

Οι δύο γυναίκες επισκέπτονταν σε καθημερινή βάση διαμερίσματα και σπίτια σε διάφορες περιοχές του νομού Πέλλας, κυρίως στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Χτυπούσαν τα κουδούνια και παρίσταναν τις πωλήτριες εκκλησιαστικών εικόνων. Στην περίπτωση που διαπίστωναν ότι οι ένοικοι των διαμερισμάτων απουσίαζαν, οι δύο άνδρες εφάρμοζαν τη δεύτερη φάση του σχεδίου και εισέβαλλαν στα σπίτια. Σε αντίθετη περίπτωση οι γυναίκες απλώς... πουλούσαν τις εικόνες.
Η σπείρα των τεσσάρων, ηλικίας από 25 έως 30 χρόνων, σύμφωνα με την ασφάλεια δρα από τον περσινό Οκτώβριο και από τα διαμερίσματα στα οποία εισέβαλλαν οι δύο άνδρες άρπαζαν μόνον χρήματα και κοσμήματα. Η αξία των κλοπιμαίων από τις έξι περιπτώσεις υπολογίζεται σε 4.500 ευρώ. Η έρευνα όμως συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν οι συλληφθέντες εμπλέκονται και σε άλλες διαρρήξεις που έχουν καταγγελθεί στην περιοχή.

ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ
Από τις έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Έδεσσας στα σπίτια των τεσσάρων συλληφθέντων, βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, διάφορα κοσμήματα, μικρά χρηματικά ποσά, έντεκα κινητά τηλέφωνα και εκκλησιαστικές εικόνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διωκτικές αρχές όμως είχε το γεγονός ότι σε ένα από τα σπίτια βρέθηκαν εμβάσματα που οι συλληφθέντες έστελναν στη χώρα τους. Παρότι εκτιμάται πως πρόκειται για χρήματα που δόθηκαν σε συγγενείς τους ως ενίσχυση, καθώς τα χρηματικά ποσά ήταν μικρά, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για χρηματοδότηση άλλων δραστηριοτήτων. Πάντως η αστυνομία στη δικογραφία που σχημάτισε σε βάρος τους αναφέρει ότι οι τέσσερις είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ Οικογένεια εκπαίδευσης διαρρηκτών
Σε οικογενειακή επιχείρηση κατηγορείται ότι είχε μετατρέψει ένας 39χρονος Έλληνας με τους δύο γιους του, 17 και 14(!) χρόνων, τις διαρρήξεις εξοχικών σπιτιών στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης.
Ο πατέρας με τα δύο ανήλικα παιδιά του ταυτοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς του τμήματος Αγίου Γεωργίου για διαρρήξεις δύο εξοχικών κατοικιών, από τον περσινό Σεπτέμβριο μέχρι πριν λίγες ημέρες, όταν διαπιστώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι άρπαξαν ηλεκτρικές συσκευές.
Εξάλλου χθες ανακοινώθηκε ότι εξιχνιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη 14 διαρρήξεις καταστημάτων στη δυτική πλευρά της πόλης, με κατηγορούμενο έναν 34χρονο από την Αλβανία. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο φέρεται ότι διέρρηξε καταστήματα σε Αμπελόκηπους, Μενεμένη και Ξηροκρήνη, κλέβοντας διάφορα αντικείμενα και συνολικό ποσό 4.840 ευρώ. Ο 34χρονος κατηγορείται ότι παραβίασε τις εισόδους και εισέβαλε σε καταστήματα φωτογραφικών ειδών, σε αρτοποιείο, σε ζαχαροπλαστείο, σε κομμωτήρια, αλλά και σε πρακτορεία ΟΠΑΠ της περιοχής.

ΚΛΟΠΕΣ Στόχος πάλι τα... σεντούκια
Ανησυχούν οι διωκτικές αρχές ότι το τελευταίο διάστημα διαρρήκτες έχουν αναπτύξει πάλι έντονη δράση, στοχεύοντας σε οικονομίες που πιστεύουν ότι έβγαλαν πολίτες από τις τράπεζες και τις κράτησαν στα σπίτια τους. Υπάρχει φόβος ότι, λόγω των γεγονότων στην πολιτική σκηνή, μικροκαταθέτες φοβήθηκαν μήπως χάσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα απέσυραν για να τα κρύψουν στα... μαξιλάρια τους.
Τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν πως οι διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη έχουν μειωθεί κι αυτό αποδόθηκε στο γεγονός ότι αρκετές από τις σπείρες έχουν εξαρθρωθεί και “βγήκαν από το παιχνίδι”. Θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι διαρρήξεις που εξελίσσονται σε ληστείες στο εσωτερικό διαμερισμάτων, οι περιπτώσεις δηλαδή που οι δράστες αδιαφορούν αν οι ένοικοι βρίσκονται μέσα στα σπίτια στα οποία μπαίνουν και δεν διστάζουν να τους χτυπήσουν.