Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ελεύθερο ίντερνετ για όλους


Ογδόντα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων κεντρικές πλατείες και χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος, επέλεξε ο δήμος Θεσσαλονίκης, για να προχωρήσει στην ανάπτυξη υπηρεσιών ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι οποίες θα παρέχονται εντελώς δωρεάν προς όλους τους πολίτες.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Την πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν, με ευθύνη του οποίου συντάχθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία οι εταιρείες καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν.
“Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα μείνει στον αέρα μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν. Εφόσον θα πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από πλευράς δήμου, η ανάπτυξη αυτών των νέων υπηρεσιών είναι εφικτό να αρχίσει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών”, εξήγησε ο κ. Καπόν.

ΣΕ 80 ΣΗΜΕΙΑ
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει προς τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, δεδομένου ότι “τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης πληροφοριακά είχε μείνει πολύ πίσω”.
Υπηρεσίες δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο θα παρέχονται -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σε 80 σημεία όχι μόνον στο κέντρο αλλά και στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης. Όπως σημείωσε ο κ. Καπόν, κατά κύριο λόγο πρόκειται για πλατείες, για σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και για διάφορους άλλους δημόσιους χώρους, όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου Θεσσαλονίκης δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ θα παρέχεται στις πλατείες Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας, Ιπποδρομίου, Συντριβανίου, Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Εμπορίου, Κατούνη, Μοριχόβου, Γαλερίου, Μηνά Πατρικίου, Δικαστηρίων, καθώς και στην κεντρική πλατεία της Τριανδρίας.
Ακόμη στην πλατεία της ΧΑΝΘ και στις πλατείες Καούδη, Συνδίκα, Αίνου, Ίριδος, Γοβατζιαδάκη, Φαναριωτών, Γαλοπούλου, Δώδεκα Αποστόλων, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παιδαγωγών, Μακεδονομάχων, Μουσχουντή, Τυρολόης, Κυπρίων Αγωνιστών, Δημητρίων, Τερψιθέας, Ρομφέη, Λαοδηγήτριας, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Γεωργίου, Ανατολικής Θράκης, Πετρίδη, Παύλου Μελά, Μαρτύρων, Ελευθερίας και Μιλήτου.
Ανάλογη δυνατότητα θα υπάρχει στα γήπεδα του Άρη, του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή, στο Παλέ ντε Σπορ, στο Ποσειδώνιο, στο Ιβανώφειο, στο εθνικό κολυμβητήριο και στο γήπεδο του Αχιλλέα Τριανδρίας. Επίσης στις περιοχές του Μεγάρου Μουσικής και του Ζωολογικού κήπου, στον Κεδρηνό Λόφο, στο Θέατρο Κήπου και στο Θέατρο Γης, στους Κήπους του Πασά, στο Λευκό Πύργο, στο δημαρχιακό μέγαρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις φυλακές Επταπυργίου, στην είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, αλλά και στην παλιά και στη νέα παραλία.
Ελεύθερο ίντερνετ θα είναι διαθέσιμο στην περιοχή απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό, στο δημοτικό πάρκιγκ στην περιοχή της δυτικής εισόδου, στα πάρκα παραπλεύρως των τειχών, καθώς και στα πάρκα της ΧΑΝΘ, της Νέας Ελβετίας, της Περραιβού, της Παπαναστασίου και του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία. Ανάλογη δυνατότητα θα παρέχεται στο πάρκο Ανθοκομικής και στο πάρκο της Κρήτης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, θα προωθηθεί και η διασύνδεση όλων των περιφερειακών κτιρίων του δήμου Θεσσαλονίκης, γεγονός που κατά την επισήμανση του κ. Καπόν θα επιφέρει σημαντική οικονομία κλίμακας στο κόστος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
“Για να γίνει αυτό αντιληπτό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και σήμερα, για να επικοινωνήσει κανείς από το κεντρικό δημαρχείο με υπηρεσίες, όπως το αρχιτεκτονικό ή η κοινωνική πολιτική, που στεγάζονται σε περιφερειακά κτίρια, χρεώνεται με αστική κλήση. Τα κόστη αυτά, που, όπως είναι προφανές, είναι μεγάλα, πρόκειται να εκμηδενιστούν”, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης.
Όπως εξήγησε, πρόκειται να διασυνδεθούν με το κεντρικό δημαρχείο μεταξύ άλλων όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα γυμναστήρια και οι βιβλιοθήκες, τα γραφεία των δημοτικών κοινοτήτων, οι παιδικοί σταθμοί, το Κέντρο Ιστορίας, το Κέντρο Μουσικής, το αρχιτεκτονικό που στεγάζεται στην Αγγελάκη, η κοινωνική πολιτική που στεγάζεται στη Μοναστηρίου, οι τεχνικές υπηρεσίες που λειτουργούν στο κτίριο της Παπαρρηγοπούλου αλλά και οι υπηρεσίες της μηχανολογίας και της καθαριότητας. Ακόμη σειρά χώρων πολιτισμού, όπως η Βίλα Μπιάνκα, το Θέατρο Κήπου, το Θέατρο Άνετον και το Δημοτικό Ωδείο αλλά και τα ΚΑΠΗ, τα ΚΕΠ, το Βαφοπούλειο, τα κοιμητήρια και διάφορες αποθήκες και εργοτάξια του δήμου.