Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές πριν από τις... αλλαγές

Της Ρούλας Σαλούρου

Εν αναμονή της συγκρότησης σε σώμα, μιας ακόμα επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και ενώ όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και πιθανά, στην προσπάθεια του κράτους να καταβάλει απρόσκοπτα, τις έστω και μειωμένες συντάξεις, μέσα στο δύσκολο 2014, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που θεωρούνται σίγουρες.

Πρόκειται είτε για μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και προβλεφθεί στα προηγούμενα Μνημόνια, είτε για αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί και δεν απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας.

Η νέα επιτροπή Σοφών θα αναλάβει το δύσκολο έργο να περιβάλει με το κατάλληλο πολιτικοοικονομικό περίβλημα τις επερχόμενες περικοπές, σε ένα σύστημα που έχει φθάσει, εάν δεν έχει ήδη ξεπεράσει, τα όριά του. 

Όσο για τις αλλαγές από την 1/1/2014, αυτές έχουν ήδη κλειδώσει και περιέχουν τα πάντα. Από μείωση συντάξεων, μείωση εισφορών, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και περικοπές στο ΕΚΑΣ.

Αναλυτικότερα, από 1η Ιανουαρίου του 2014 προβλέπεται:
Νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων που θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις. Προβλέπεται επίσης, η δημιουργία ατομικών λογαριασμών των ασφαλισμένων, με νοητή κεφαλαιοποίηση των εισφορών που έχουν καταβληθεί και οι οποίες άλλωστε θα αποτελέσουν τη βάση για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. 

Μείωση με βάση το νόμο Ρέππα του 2002, του συντελεστή αναπλήρωσης σε Δημόσιο και Ειδικά Ταμεία για το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μετά την 1-1-2008. Ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2014, από 74% σε 73%.

Μείωση στα επίπεδα του IKA των υψηλότερων εισφορών που καταβάλλονται από τα ενταγμένα στο IKA Tαμεία των πρώην ΔEKO και των τραπεζών, με βάση το νόμο Πετραλιά του 2008.Tο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζόμενους σε OTE, OΣE, HΣAΠ, στα EΛTA, στην ETE, στην πρώην ETBA, στην TτE, και στην Εθνική Ασφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται σημαντικά υψηλότερες εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις. Ζητούμενο παραμένει εάν η μείωση των εισφορών οδηγήσει και σε αντίστοιχη μείωση των συντάξεων…

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα στο ΙΚΑ με προϋποθέσεις που δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. 

Περικοπές στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Η αρχή γίνεται από την αρχή του επόμενου έτους, όπου το ΕΚΑΣ θα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μόνο μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. Το μέτρο αφορά ακόμη και τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης πριν από τα 65, λόγω αναπηρίας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας και οι γυναίκες που κατά κύριο λόγο, λόγο υψηλής ανεργίας ή ανήλικου τέκνου θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης και συνταξιοδοτούνταν πριν από τα 65 έτη της ηλικίας τους. 

Παράλληλα, ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη προβλέπει την αύξηση από 6 σε 7 των πλασματικών ετών που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος ασφαλισμένος στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (κύριους και επικουρικούς), από το 2014 και μετά. 

Αν κάποιος, συνταξιοδοτηθεί μεν εντός του επόμενου έτους, έχοντας όμως θεμελιώσει προϋποθέσεις του 2011 ή του 2012 θα μπορεί να αναγνωρίσει 4 ή 5 χρόνια, αντίστοιχα. Για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του 2010, ισχύουν τα παλαιά πλασματικά χρόνια..


Πηγή:www.capital.gr