Επί ποδός πολέμου βρίσκονται κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Λαγκαδά μετά την απόφαση του οικείου δασαρχείου να απαγορεύσει την υλοτομία για τις ανάγκες θέρμανσης, που έχουν αυξηθεί εξαιτίας του υψηλού κόστους για την αγορά πετρελαίου.
Της Φανής Σοβιτσλή
Ο δήμος κάνει λόγο για πρωτοφανή απόφαση που ισχύει πρώτη φορά, οδηγώντας 30.000 πολίτες σε απόγνωση τον χειμώνα, που θα χρειαστούν πολλαπλάσιες ποσότητες καυσόξυλων, ενώ το δασαρχείο δηλώνει ότι η κατάσταση του δάσους κινδυνεύει να καταστεί μη αναστρέψιμη, εξαιτίας της κατάχρησης και της λαθροϋλοτόμησης.
Η απαγόρευση κοπής ξύλων από το δάσος στον Λαγκαδά, που εκτείνεται σε 200.000 στρέμματα, τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων και του οικείου δήμου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι ανάγκες σε καυσόξυλα είναι πολύ μεγάλες και για τον φετινό χειμώνα και αν το δασαρχείο δεν ανακαλέσει την απόφαση, τότε θα αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα λαθροϋλοτόμησης.
Το πρόβλημα τέθηκε χθες και επίσημα στον δασάρχη Λαγκαδά Γρηγόρη Ευαγγελόπουλο από τον δήμαρχο Ιωάννη Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής μπροστά από το δασαρχείο Λαγκαδά, με αίτημα να τροποποιηθεί η σχετική κανονιστική διάταξη, που απαγορεύει την υλοτόμηση για τις ανάγκες θέρμανσης. Ο δήμαρχος, μιλώντας με τον δασάρχη, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 47 χωριά όπου ζουν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν με άλλο τρόπο τις ανάγκες θέρμανσης και στέφονται αποκλειστικά στα καυσόξυλα. «Είναι τουλάχιστον άδικη αυτή η απόφαση, καθώς οι πολίτες τόσο στις ορεινές όσο και στις ημιορεινές περιοχές του Λαγκαδά υποφέρουν. Είναι επίσης παράλογη καθώς ανάλογες υπηρεσίες στα δασαρχεία ανά την Ελλάδα επιτρέπουν την περιορισμένη καυσοξύλευση συγκεκριμένων ειδών δένδρων για την κάλυψη ατομικών αναγκών» τόνισε ο δήμαρχος κ. Αναστασιάδης.
ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Η συνάντηση του δημάρχου Λαγκαδά με τον προϊστάμενο του δασαρχείου κ. Ευαγγελόπουλο οδηγήθηκε σε ναυάγιο, καθώς ο τελευταίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αρθεί η απόφαση για απαγόρευση της υλοτομίας, προβάλλοντας το επιχείρημα της αλόγιστης κοπής ξύλων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και των φαινομένων λαθροϋλοτομίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαντληθεί η ικανότητα του δάσους να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για θέρμανση.
Η στάση του δασαρχείου προκάλεσε νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά των κατοίκων και του δήμου, ο οποίος έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Αναστασιάδη θα ζητήσει σήμερα κιόλας την παρέμβαση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρου Καράογλου προς τη διεύθυνση Δασών της περιφέρειας.
Κληθείς να απαντήσει στην απόφαση απαγόρευσης, ο δασάρχης Λαγκαδά κ. Ευαγγελόπουλος σημείωσε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν δέντρα μέσα στα αγροκτήματά τους, να συλλέξουν ξερά όρθια ή κατακείμενα δέντρα και να μαζέψουν υπολείμματα υλοτομιών από τα δημόσια δάση στην περιοχή ή από καμένες εκτάσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό για το οποίο δεν δίνουμε άδεια είναι η κοπή χλωρών δέντρων, όπως πουρνάρια και γαύρους, γιατί οι δυνατότητες του δάσους να καλύψει πολλαπλάσιες ανάγκες σε καυσόξυλα είναι πλέον περιορισμένες, λόγω της λαθροϋλοτόμησης και της κατάχρησης. «Πήραμε αυτή την απόφαση επειδή η κατάσταση του δάσους κινδυνεύει να καταστεί μη αναστρέψιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευαγγελόπουλος.
ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΑ ΔΑΣΗ
Διαστάσεις μάστιγας τείνει να πάρει η παράνομη υλοτομία σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη το φαινόμενο εμφάνισε έξαρση ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Δασών της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, από τον χειμώνα έως και τον περασμένο Ιούλιο κατασχέθηκαν συνολικά 461 τόνοι ξύλων και 25 οχήματα, ενώ υποβλήθηκαν 160 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία και άλλες 150 για παράνομη μεταφορά φορτίων με καύσιμη ύλη. Από τις αρχές μάλιστα του 2013 έως και σήμερα έχουν γίνει 3.567 έλεγχοι στη μεταφορά καυσόξυλων, ενώ εντοπίστηκαν 165 παραβάσεις για παρεμπόριο ξυλείας.