Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Οι φιλίστορες!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σαστισμένοι οι Κύπριοι παρακολουθούν αυτές τις μέρες τις αποκαλύψεις για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη μεγαλόνησο στη σημερινή κατάσταση. 

Και πρέπει να είναι τόσο πολύ σαστισμένοι, που πιθανόν να αδυνατούν να αντιληφθούν τους λόγους αυτής της επίθεσης αγάπης που δέχονται από διάφορες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. 

Πολιτικές δυνάμεις, που είτε ανακάλυψαν ξαφνικά την κυπριακή τραγωδία (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) – το αστείο είναι πως ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε όλους εμάς που δεκαετίες ασχολούμεθα με το Κυπριακό «ανιστόρητους» - είτε παριστάνουν τους πολεμάρχους «εκστρατεύοντας» στο νησί, δηλώνοντας πως γνωρίζουν τη μόνη αλήθεια – την οποία και οι Κύπριοι τώρα πληροφορούνται. 

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις περί μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης και συνεπεία εσωτερικής πληροφόρησης, τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είναι καταιγιστικά: 

Προχθές, την ίδια μέρα που ο μεν Αλέξης Τσίπρας από την Αθήνα, ο δε Πάνος Καμμένος από την Κύπρο επέμεναν στο λάθος τους και μιλούσαν για ηρωικά «Όχι», το ΡΙΚ αποκάλυπτε πως, σε έκθεσή του, ο διεθνής οίκος «Alvarez & Marsal» διαπιστώνει καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο. 

Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες - την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της «Γιουνιάστρουμ», την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, την μετατροπή, τον Μάρτιο του 2011, της Τράπεζας Marfin- Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας. 

Και δεν είναι μόνο αυτό! 

Πάλι προχθές, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «StockWatch», ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου καταγγέλλει υπόγειο πόλεμο Χριστόφια – Δημητριάδη (διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας) κατά της Τράπεζας Κύπρου! 

Τώρα που έκλεισε η συμφωνία για το μνημόνιο, προκύπτει επίσης πως το προσχέδιο συμφωνίας επί του οποίου είχε δώσει την έγκρισή του ο πρώην πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ήταν… χειρότερο! 

Μάλιστα, πάντα προχθές (ημέρα των συνεντεύξεων Τύπου Τσίπρα – Καμμένου, υπενθυμίζω), το ΑΚΕΛ, δια του γραμματέα του Άντρου Κυπριανού, δήλωνε πως το μνημόνιο Αναστασιάδη είναι «πολύ διαφορετικό» από αυτό στο οποίο είχε καταλήξει στις 23 του περασμένου Νοεμβρίου ο κ. Χριστόφιας. 

Σωστά! Επειδή το Μνημόνιο Χριστόφια ήταν χειρότερο! 

Αναγκάστηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενό του ο διάδοχός του Ν. Αναστασιάδης, με την παρατήρηση πως απέφυγε μέχρι τώρα να το πράξει προς χάριν της εθνικής ενότητας, κάτι που ο ΑΚΕΛ εξέλαβε ως αδυναμία! 

Και το έκανε γραπτώς, με τρόπο που δεν αμφισβητείται. 

Τι προέκυψε; 

Μα πως το «Μνημόνιο Χριστόφια» προέβλεπε σαφώς τη «διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». 

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου η λέξη «διάλυση» τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επαναλαμβάνεται σε κάθε παράγραφο! 

Και όχι μόνο αυτό! Αφαιρούσε και από την εκτελεστική εξουσία κάθε έλεγχο στη διαδικασία διάλυσης των τραπεζών και την ανέθεσε εξολοκλήρου στην τρόικα! 

Και όχι μόνο αυτό! Ακόμη και η νομοθεσία, που ψήφισε η Βουλή για την διάλυση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, «ήταν συμφωνημένη με συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο. Ο νόμος αυτός ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της τρόικας». 

Επίσης και αυτά: 

Στο μνημόνιο της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ συμφωνήθηκε ακόμη η διαγραφή της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων και πολύ περισσότερο το κούρεμα των καταθέσεων! 

Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών (δηλαδή κούρεμα)! 

Πέρα από τις τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να σχεδιάσει μια στρατηγική για την αναδιάρθρωση και τη διάλυση μη βιώσιμων συνεργατικών ιδρυμάτων, ώστε να έχουν τη τύχη της Λαϊκής! 

Και βέβαια, το «Μνημόνιο Χριστόφια» δεν διασφάλιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου επί του φυσικού αερίου, ενώ τώρα γίνεται σαφής αναφορά στην αποκλειστική ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασφαλίζεται ότι τα έσοδα από την μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του κράτους. 

Και ενώ ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του ξετυλίγματος του κουβαριού των αποκαλύψεων, Τσίπρας και Καμμένος δίνουν παράλληλης συνεντεύξεις, παριστάνοντας τους ξερόλες – και κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους, καταγγέλλοντάς τους ως ανιστόρητους. 

Αυτοί, οι ιστοριοδίφες! 

Αυτοί, οι φιλίστορες! 

Αυτά τα μελετηρά παιδιά! 

ιάστηκαν, είπε ο κ. Τσίπρας, «οι πολλαπλασιαστές της υποταγής στη χώρα μας, να αποδώσουν την ήττα της Κύπρου στο ΟΧΙ του λαού της. Βιάστηκαν γιατί η ιστορία αυτή δεν τελείωσε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας». 

Προφανώς, η ιστορία δεν τελείωσε. Και προφανώς αυτός που βιάστηκε ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. 

Ο οποίος (μαζί με τον κ. Καμμένο) θυμίζει τα ιστορικά «Όχι» του ελληνικού λαού, λες και πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας!
 
Όσο για τον κ. Καμμένο, είπε πως το «Όχι» της κυπριακής Βουλής ήταν ανάλογο με το «Όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν! 

Τέτοια ιεροσυλία!