Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κουνούπια: Έρχονται νωρίς λόγω υγρής και ζεστής άνοιξης


Θύματα των κουνουπιών κινδυνεύουν να πέσουν και τη φετινή άνοιξη οι Θεσσαλονικείς, καθώς ο ήπιος χειμώνας που πέρασε, σε συνδυασμό με τον υγρό και ζεστό ανοιξιάτικο καιρό, ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των εποχικών κουνουπιών. Αυτό σημαίνει ότι η όχληση θα είναι μεγάλη, εντός και εκτός πόλης, αλλά τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στη διενέργεια των διαγωνισμών για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών να... θρέψει τα ενοχλητικά έντομα, αφού οι πρώτοι ψεκασμοί, επίγειοι και από αέρος, θα γίνουν -όπως όλα δείχνουν- στα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει την ευθύνη του προγράμματος, επισημαίνει ότι «φέτος είμαστε εντός προθεσμιών και οι ψεκασμοί θα αρχίσουν τον Μάιο».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντως, για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν μπορούν να γίνουν προς στιγμήν ακριβείς προβλέψεις, δεν μπορούμε δηλαδή να ξέρουμε αν οι κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι ευνοϊκές για την εξάπλωσή του. Μπορεί, όπως λένε, να καταπολεμηθεί τώρα ένα είδος κουνουπιού, αλλά στις αρχές του καλοκαιριού να ευδοκιμήσει κάποιο άλλο. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες εύχονται να μη σημειωθούν σημαντικές καιρικές μεταβολές, αφού π.χ. σε μια ξηρή άνοιξη η συνάντηση κουνουπιών και πουλιών θα ευνοούσε την ανάπτυξη του ιού του Δυτικού Νείλου. Για τη μετάδοση του συγκεκριμένου ιού, ωστόσο, ευθύνεται το κουνούπι Culex, που εμφανίζεται περίπου στα μέσα καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον δρα Βιολογίας και εκπρόσωπο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» Σπύρο Μουρελάτο, «το σίγουρο είναι ότι η υγρή και ζεστή άνοιξη θα δώσει μεγάλες εκκολάψεις, συνεπώς αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη όχληση για τους κατοίκους μιας περιοχής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Ο κίνδυνος, όπως είπε, θα μπορεί να εκτιμηθεί αν είναι μικρός ή μεγάλος τον προσεχή Ιούνιο, καθώς σήμερα, κάτω από κανονικές συνθήκες, είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. «Επί της ουσίας το κουνούπι της άνοιξης Aedes caspius είναι απλώς πολύ ενοχλητικό και σε κάποιες περιοχές δεν αποκλείεται να σημειωθεί έξαρση», τόνισε ο κ. Μουρελάτος.

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ο κεντρικός σχεδιασμός για την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, φαίνεται να σημειώνει καθυστέρηση, καθώς ο πρώτος βασικός διαγωνισμός για τους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς θα γίνει στις 12 Απριλίου. Το θέμα της υλοποίησης του προγράμματος απασχόλησε τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι δήμαρχοι, φοβούμενοι τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την αύξηση των κουνουπιών, αποφάσισαν να λειτουργήσουν επικουρικά, προχωρώντας σε τοπικές δράσης ήπιας κλίμακας στους αστικούς ιστούς των πόλεων της περιφέρειας. Σύμφωνα με τον σύμβουλο ανάπτυξης του γραφείου Προγραμματισμού της ΠΕΔ, γεωπόνο Λάζαρο Παρασκευαΐδη, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών σημειώνει και φέτος καθυστέρηση, αφού, όπως είπε, ο διαγωνισμός θα γίνει στις 12 Απριλίου, αλλά στη συνέχεια θα χρειαστούν 15 μέρες για το άνοιγμα των φακέλων και την αξιολόγηση των προσφορών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα, αλλά με τον υποχρεωτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει στα μέσα του Ιουνίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προθεσμίες αλλά και την υγρή και ζεστή άνοιξη, που συμβάλλει στην εκκόλαψη μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να δράσει στις κατά τόπους περιοχές. Κοινώς οι δήμοι με δικά τους μέσα θα προβούν σε ψεκασμούς εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως είναι οι βόθροι, τα έλη, τα φρεάτια αποχέτευσης, τα ρέματα και τα αποστραγγιστικά κανάλια, κυρίως στα αστικά κέντρα, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα. «Στόχος αυτής της απόφασης είναι προστατευτεί η δημόσια υγεία από την όχληση των κουνουπιών», τόνισε ο σύμβουλος της ΠΕΔ και ανέφερε ότι λόγω των περιορισμένων οικονομικών των δήμων ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης συμφώνησαν να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας ζητώντας επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τις τοπικές δράσεις των δήμων για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Περιφέρεια: Τον Μάιο οι πρώτοι ψεκασμοί

Αισιόδοξη εμφανίζεται η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνοντας ότι φέτος τα προβλήματα από τα κουνούπια θα είναι περιορισμένα και ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης είναι εντός προθεσμιών και χωρίς καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας, Γιώργο Γιουφτσίδη, το πρόβλημα με τα κουνούπια θα αντιμετωπιστεί φέτος σε ενιαία βάση στην περιφέρεια και όχι ανά περιφερειακή ενότητα. «Οι διαδικασίες των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμάστηκαν άρτια και οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν στοχευμένα σε συγκεκριμένες περιοχές, που θα αξιολογηθούν με βάση τα δεδομένα για την παρουσία των κουνουπιών από τις 60 παγίδες του ΚΕΕΛΠΝΟ», τόνισε ο κ. Γιουφτσίδης και πρόσθεσε ότι οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν μέσα στον Μάιο.