Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Θεσσαλονίκη. Απορριμματοφόρα επισκευασμένα με... βλάβες


Βαμμένα, γυαλισμένα, με υπερσύγχρονο σύστημα συλλογής απορριμμάτων, αλλά ταυτόχρονα και με μηχανολογικές βλάβες επιστρέφουν στο μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης τα δεκάδες απορριμματοφόρα οχήματα που στέλλονται για επισκευές σε συνεργείο των Αθηνών, στο πλαίσιο διαγωνισμού ύψους 1,89 εκατ. ευρώ.

Της Βαρβάρας Ζούκα
Αυτό τουλάχιστον καταγγέλθηκε σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, παρουσία του γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμά Ψαρρά. «Τα οχήματα που εστάλησαν για επισκευή στο εξωτερικό συνεργείο των Αθηνών ήταν πράγματι σμπαραλιασμένα. Διαπιστώσαμε, όμως, ότι η διαδικασία των επισκευών δεν προχωρά, όπως θα έπρεπε, καθώς, παρότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πληρώσει μέσα σε έναν χρόνο το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ, τα οχήματά του επιστρέφονται με μηχανολογικά προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα, Δημήτρης Γεωργιάδης.

Μόνον μερική η επιδιόρθωση
Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σε ένα από τα απορριμματοφόρα οχήματα που επιστράφηκαν στο δήμο Θεσσαλονίκης, μετά από επισκευή στο εξωτερικό συνεργείο των Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι έλειπε η μία ταχύτητα. «Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, η τροχαία βεβαίωσε παράβαση 500 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένα δεύτερο απορριμματοφόρο είχε δύο διαφορετικά ελαστικά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Καθαριότητα, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί οδηγοί έχουν επισημάνει ότι τη στιγμή που ανάβουν τη μηχανή του οχήματος, που έχουν χρεωμένο, ανάβουν ταυτόχρονα και πολλές ενδείξεις στο καντράν, οι οποίες προειδοποιούν για διάφορες βλάβες.
«Μέχρι σήμερα, από τα 71 οχήματα που πρόκειται να επιδιορθωθούν με αυτήν τη διαδικασία έχουν επιστρέψει στον δήμο Θεσσαλονίκης τα 25. Τα απορριμματοφόρα πράγματι έρχονται με ολοκαίνουργο μηχανισμό αποκομιδής, αλλά δυστυχώς πολλές από τις μηχανικές βλάβες δεν αποκαθίστανται», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Για το θέμα αυτό μάλιστα, ο κεντρικός Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε στη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει τις καταγγελίες αυτές και να ελέγξει εάν τηρούνται οι όροι του συμφωνητικού που έχει υπογραφεί μεταξύ δήμου και αναδόχου εταιρείας.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας προειδοποίησαν με αποχή από τα καθήκοντά τους τα Σαββατοκύριακα, καθώς έχουν σημειωθεί πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των νυχτερινών και της αμοιβής τους για τις αργίες. Ο κίνδυνος αυτός αποσοβήθηκε, καθώς αναλήφθηκε η δέσμευση από την πλευρά του γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει εξομάλυνση, αφού από τον τρέχοντα κιόλας μήνα θα ξεκινήσει η εξόφληση των εργαζομένων.


Σύγχρονο πότισμα των πάρκων με τηλεδιαχείριση

Μέσω ενός έξυπνου συστήματος τηλεδιαχείρισης θα λειτουργούν πολύ σύντομα τα αρδευτικά δίκτυα που έχει εγκαταστήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, για να ποτίζονται έξι χώροι πρασίνου σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τα πάρκα που επιλέχθηκαν είναι αυτά της ΧΑΝΘ, της Γαλλίας απέναντι από το νέο δημαρχείο, καθώς και της Αγράφων-Πολυδώρου στην Άνω Πόλη. Στο ίδιο σύστημα εντάχθηκαν ακόμη το πάρκο γυμναστηρίου στην περιοχή της Τούμπας και οι χώροι πρασίνου του πολιτιστικού κέντρου της Τούμπας και του Βασιλικού Θεάτρου-Λευκού Πύργου. «Η εγκατάσταση θα οδηγήσει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τους οποίους ο δήμος καταναλώνει για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση νερού, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση των πάρκων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Εκστρατεία καθαρισμού
Στη διεθνή εθελοντική καμπάνια υπό τον τίτλο «Let’s do it» συμμετέχει την Κυριακή 14 Απριλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ομάδες πολιτών και εθελοντές δίνουν ραντεβού για τις 10.00 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, καθώς και στην Καμάρα. Από τα σημεία αυτά θα ξεκινήσουν εξορμήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πλύσεις πεζοδρομίων, καθαρισμούς από αφίσες και διαφημιστικά αυτοκόλλητα, αλλά και διάφορες άλλες δράσεις για την ανάδειξη των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2313 317.815 και 2313 317.812 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου a.vellou@thessaloniki.gr.


Άνω Πόλη: Ανακλήθηκε άδεια για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Σε ανάκληση της έγκρισης που είχε δοθεί για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή των Κάστρων, στην Άνω Πόλη, προχώρησε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος προΐσταται των πολεοδομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη συμβολή των οδών Ζ. Καραδήμου και Πελοπίδου είχε προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από τους κατοίκους της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν ζητήσει την παρέμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση της κατασκευής. Σε έγγραφη καταγγελία, την οποία κατέθεσαν 64 κάτοικοι της περιοχής, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη κατασκευή εγκαταστάθηκε σε αυθαίρετο τμήμα σε δώμα οικοδομής και τονίζεται ότι για τη λήψη της σχετικής άδειας η ενδιαφερόμενη εταιρεία κατέθεσε ψευδή δικαιολογητικά. Η διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης έπειτα από σχετική εντολή του κ. Κουράκη προχώρησε σε αυτοψία και αποφάσισε να ανακαλέσει την επίμαχη άδεια.


Τριανδρία: Πρασινίζουν τέσσερα σχολεία

Πρασινίζουν το 1ο, το 2ο και το 3ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το γυμνάσιο της Τριανδρίας, αφού οι ίδιοι οι μαθητές πρόκειται να φυτέψουν στον αύλειο χώρο εποχιακά λουλούδια και αρωματικά φυτά, τα οποία προέρχονται από τα φυτώρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία δράση που οργανώνει η δημοτική ενότητα της Τριανδρίας την προσεχή Πέμπτη με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Οι μαθητές των σχολείων πρόκειται να υιοθετήσουν τα φυτά, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα τους, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και για τα οφέλη της ανακύκλωσης.