Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Εργασία: 8.950 περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις το Μάρτιο


Δείγματα σταθεροποίησης στην ελληνική αγορά εργασίας εντοπίζουν στη μελέτη τους οι αναλυτές του τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA, που κατέγραψε τις τάσεις που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και τις προσδοκίες μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το Μάρτιο οι προσλήψεις στη χώρα ήταν περισσότερες από τις απολύσεις.


Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας, παρότι μία στις τέσσερις εταιρείες θα απολύσει υπαλλήλους μέχρι τον Ιούνιο και μία στις τρεις θα μειώσει τους μισθούς, τα αρνητικά ποσοστά των προηγούμενων ετών στην αγορά εργασίας έχουν μειωθεί αισθητά για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια. Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μία στις πέντε εταιρείες αρχίζει δειλά, δειλά να σκέφτεται για νέες προσλήψεις. Ο δείκτης τάσεων αγοράς εργασίας για το α’ εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με την έρευνα του τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece, που διενεργήθηκε με τη χορηγία του Kariera.gr και της Peoplecert Group, συνεχίζει να είναι κάτω από 100 (90.9), γεγονός που μεταφράζεται σε στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών, αλλά πλέον βρίσκεται στα ίδια επίπεδα του α’ εξαμήνου του 2009, αφού παρουσίασε άνοδο πάνω από 10 μονάδες από το προηγούμενο εξάμηνο. Βέβαια οι εταιρείες μπορεί να αρχίζουν να προσανατολίζονται στην πρόσληψη νέων εργαζομένων αλλά όχι με τα επίπεδα μισθών του 2009.

ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΗ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Στο β’ εξάμηνο του 2012 το 47,1% των εταιρειών είχε προβεί σε απολύσεις, ενώ το 34,8% είχε μειώσει μισθούς. Το 58,1% των εταιρειών δήλωνε ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση. Μόνον το 1,1% απάντησε ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο. Η οικονομική κρίση είχε επηρεάσει δραματικά το τελευταίο εξάμηνο του προηγούμενου έτους τον κλάδο των φαρμακευτικών, τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τις τηλεπικοινωνίες.
Όσον αφορά τις προσδοκίες και τις τάσεις των εταιρειών για το α’ εξάμηνο του 2013, το 26,3% του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι το τέλος του χρόνου. Το 21,5% των επιχειρήσεων θα πραγματοποιήσει προσλήψεις, ενώ το 52,2% δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια Το 32,6% θα κάνει μειώσεις μισθών (το 19,6% το σκέφτεται επίσης). Σε αντίθεση ωστόσο με το γενικότερο οικονομικό κλίμα οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες και μόνον το 8% δηλώνει απαισιοδοξία.
Άνοδος γύρω στο 45% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο των υπηρεσιών και του τουρισμού. Στον κλάδο των μεταφορών/logistics οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές, ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό παρουσιάζουν και οι κλάδοι των κατασκευών και της εκπαίδευσης. Στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής αναμένεται άνοδος 35% στις προσλήψεις.
Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη-αποφοίτους (53,1%). Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα αφορούν κυρίως τους τομείς των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών, των οικονομικών-λογιστικής και του marketing.
Περίπου το 40% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ και υπάλληλους γραφείου ζητούν πιστοποιημένη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού. Το 48,7% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φήμη της εταιρείας και το εργασιακό περιβάλλον, οι μάρκες προϊόντων αλλά και η ποιότητα του εργατικού δυναμικού κάνουν την επιχείρηση πιο ελκυστική στους υποψηφίους και όχι τόσο το πακέτο αμοιβών και το κοινωνικό έργο της.
Το πόσο δυνατό όνομα καλού εργοδότη έχει μία εταιρεία ενισχύει την προσέλκυση ταλέντων, δημιουργεί αίσθημα περηφάνιας, αυξάνει την εργασιακή δέσμευση και ικανοποίηση και ωφελεί την εταιρεία σε όλα τα επίπεδα. Οι εταιρείες το θεωρούν σημαντικό θέμα, αλλά δεν κάνουν κάτι παραπάνω στην προκειμένη φάση, δίνοντας έμφαση σε άλλες δραστηριότητες λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει. Μόνον το 12,7% θεωρεί βασική προτεραιότητα -ειδικά τώρα- την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των εργαζομένων και των υποψηφίων.

Ο ΜΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
Θετικό ισοζύγιο, κατά περίπου 9.000 θέσεις εργασίας, εμφάνισαν οι ροές της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας κατά το μήνα Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας μέσω της εφαρμογής του συστήματος «Εργάνη».
Στο νομό Θεσσαλονίκης από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου καταγράφηκαν 6.240 προσλήψεις και 5.414 απολύσεις (οι προσλήψεις υπερτερούσαν των απολύσεων κατά 826).
Το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει σε ζωντανό χρόνο και σε συνεχή βάση τη ροή απασχόλησης από κάθε περιοχή της Ελλάδας, δηλαδή προσλήψεις και απολύσεις σε επίπεδο περιφέρειας, κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, μεγέθους επιχείρησης, τύπου σύμβασης, δημογραφικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων κ.λπ.
Το σύστημα, το οποίο κατέστη υποχρεωτικό από την 1η Μαρτίου με απόφαση του υπουργού Εργασίας, υποχρεώνει τους εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΙΚΑ να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα αρμοδιότητας Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μαρτίου οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Από τις συνολικά 8.950 νέες προσλήψεις οι 3.546 έγιναν στην περιφέρεια Αττικής, οι 1.678 στην Κρήτη, ενώ υψηλό αριθμό προσλήψεων εμφάνισαν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (1.212) και Νοτίου Αιγαίου (1.116).
Για ευχάριστο γεγονός έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας την πρώτη θετική απεικόνιση των ροών απασχόλησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η τάση αυτή να συνεχιστεί. Αναφερόμενος στο νέο πληροφοριακό σύστημα, ο υπουργός το χαρακτήρισε «σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό εργαλείο, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια και στον τομέα της χάραξης πολιτικής απασχόλησης».
«Αυτές οι νέες δυνατότητες μας επιτρέπουν να έχουμε μία αξιόπιστη εικόνα της κίνησης και της δυναμικής της αγοράς εργασίας, να βελτιώσουμε την ποιότητα του σχεδιασμού και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας και κυρίως να συνδέσουμε τις προτεραιότητες των πολιτικών απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Εξήγγειλε παράλληλα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα σε τακτική βάση αυτά τα στοιχεία.
Εκτός από την ενίσχυση των δυνατοτήτων για τη χάραξη αποτελεσματικότερης πολιτικής το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με τη λειτουργία του συστήματος απαλλάσσονται οι εργοδότες από περιττές και δαπανηρές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ διευκολύνεται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Ταυτόχρονα δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακος, διοικητικές και οικονομικές, μειώνονται οι διοικητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών, ενώ αποδεσμεύεται και σημαντικός αριθμός στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι επικεντρώνονται πλέον στα ελεγκτικά καθήκοντά τους.

Προσωπικό: Τα πιο διαδεδομένα εργαλεία αναζήτησης

Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η ενδοεταιρική αναζήτηση για εσωτερική κάλυψη θέσεων, τα εταιρικά web sites και η μέθοδος που σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων (από στόμα σε στόμα).
Οι δύο πιο επιτυχημένες μέθοδοι λόγω της πληθώρας των εταιρειών που τις χρησιμοποίησαν είναι το εταιρικό website και οι head hunters, ενώ τα τεστ δεξιοτήτων παρουσιάζονται ως πιο επιτυχημένα εργαλεία επιλογής προσωπικού συγκριτικά με τις συνεντεύξεις. Το 55,1% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 21% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένες γλώσσες κ.λπ.).

* Για να δείτε πίνακα με τις προσλήψεις και απολύσεις ανά περιφέρεια για τον Μάρτιος 2013 πατήστεεδώ