Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κάθειρξη 6 ετών για υπεξαίρεση στο δήμο Χορτιάτη


Πρώην δημοτικός σύμβουλος του Χορτιάτη, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, καταδικάστηκε χθες σε κάθειρξη 6 ετών για υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι στο διάστημα της θητείας του έκαναν φτερά 78.000 ευρώ, προερχόμενα από επιχορηγήσεις του δήμου και υπουργείων για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.


Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com
Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων εξέτασε χθες οικονομικό άνοιγμα που είχε αποκαλυφθεί με εκθέσεις ελέγχου στο διάστημα της θητείας του πρώην δημοτικού συμβούλου στην επιχείρηση, από το 2000 έως το 2002. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο η υπόθεση εισήχθη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος υπεξαίρεσε ποσό 190.000 ευρώ. Στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος αντέκρουσε το ποσό αλλά και το κατηγορητήριο και τελικά με την απόφαση καταδικάστηκε για κακουργηματική υπεξαίρεση, χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις, για ποσό 78.000 ευρώ, που προέκυψε από τα έγγραφα των ελέγχων.
Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες ύστερα από έρευνα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο πρώην δημοτικός σύμβουλος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως πρόκειται για πολιτική δίωξη από τους αντιπάλους του στο δήμο. Οι ορκωτοί ελεγκτές σύμφωνα με το βούλευμα ανακάλυψαν την τρύπα που δημιουργήθηκε στα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης. Τονίζεται μάλιστα ότι τα έσοδα προέρχονταν είτε από επιχορηγήσεις του δήμου Χορτιάτη είτε από αντίστοιχες διαφόρων υπουργείων, προκειμένου η επιχείρηση να οργανώνει πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Στην απολογία του ο πρώην δημοτικός σύμβουλος επέμεινε πως ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη και ότι ουσιαστικά οι κατηγορίες στράφηκαν στο πρόσωπό του, επειδή ήταν πολιτικός αντίπαλος της επόμενης διοίκησης του δήμου Χορτιάτη. Αποδέχτηκε ότι υπήρχε άνοιγμα στο ταμείο της επιχείρησης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό αφορούσε το δήμο, τον οποίο η επιχείρηση εξυπηρετούσε με εκδηλώσεις, και όχι την επιχείρηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι για την τρύπα έπρεπε άλλοι να είναι κατηγορούμενοι.
Το δικαστήριο δέχτηκε η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με την υποχρέωση εγγύησης 2.000 ευρώ, μετά την καταβολή της οποίας αφέθηκε ελεύθερος.


ΣΔΟΕ: Επιχείρηση-σκούπα στην αγορά των λαθραίων στην Αριστοτέλους

Επιχείρηση-σκούπα για τον περιορισμό της λαθραίας διακίνησης τσιγάρων στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους πραγματοποίησαν χθες μέλη του ΣΔΟΕ. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατέσχεσαν ποσότητες τσιγάρων μέσα σε καταστήματα επίπλων, ενώ βρέθηκαν κρυμμένα σε φρεάτια, σε κλειστά μαγαζιά, μέχρι και μέσα σε κρεμασμένες σακούλες στα... δέντρα.
Οι «Ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησαν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Δικαστηρίων, πάνω από το άγαλμα Βενιζέλου και στις οδούς Χαλκέων, Βενιζέλου, στην αγορά Βλάλη, όπου κυρίως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση διακινούν σε μικρές ποσότητες λαθραία τσιγάρα. Συνολικά κατασχέθηκαν 4.500 πακέτα και συνελήφθησαν δύο γυναίκες που τα πουλούσαν παράνομα, όπως και δύο καταστηματάρχες, οι οποίοι είχαν αποθηκευμένες ποσότητες, δηλώνοντας πάντως άγνοια για τα λαθραία φορτία.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από πληροφορίες πως, εκτός των μικρών ποσοτήτων που εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές σε καθημερινή βάση, υπάρχουν και αποθηκευτικοί χώροι όπου φυλάσσονται μεγαλύτερα φορτία τα οποία φτάνουν παράνομα στην αγορά.


Εφετείο: Αποφασίστηκε η έκδοση του αλβανού πιστολέρο

Πολιτική διάσταση επιχειρεί να δώσει στη σύλληψή του 44χρονος αλβανός επιχειρηματίας, ο οποίος κρατείται στη Θεσσαλονίκη για τη δολοφονία ομοεθνούς του αστυνομικού στο κέντρο των Τιράνων στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο αλλοδαπός κατάφερε την ίδια ημέρα να διαφύγει από τη χώρα του, όμως εντοπίστηκε μαζί με συνεργό του στην Ελλάδα και συνελήφθη. Χθες το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοσή του.
Η υπόθεση έχει γίνει πρωτοσέλιδο στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το αιματηρό επεισόδιο αποτέλεσε αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης. Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος είχε κηρύξει πόλεμο σε εμπόρους ναρκωτικών και ιδιοκτήτες καταστημάτων με «φρουτάκια» στη γειτονική χώρα, δέχτηκε επίθεση με Καλάσνικοφ.
Εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης μιλούν για εσωτερικό πόλεμο στην παράταξη Μπερίσα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «συγκρούστηκε με σκοτεινά κέντρα με τα οποία στο παρελθόν συνεργάστηκε», ενώ ο ίδιος ο 44χρονος είπε χθες πως διώκεται πολιτικά, επειδή επιχορηγεί κόμμα της αντιπολίτευσης και έχει στραφεί εναντίον του η κυβέρνηση. Ο 44χρονος κατά την εκδίκαση της αίτησης έκδοσής του στην Αλβανία δεν ξεκαθάρισε εάν τελικά συμφωνεί με το αίτημα των αρχών της χώρας του ή όχι. Πάντως η έκδοση του ίδιου και του συνεργού του αποφασίστηκε από το συμβούλιο εφετών και ο 44χρονος κατέθεσε έφεση στην απόφαση, για να κριθεί από τον Άρειο Πάγο.


Φυλακές: Και άλλα κινητά και μαχαίρια σε Γρεβενά και Τρίκαλα

Εξακολουθούν να διακινούνται κινητά τηλέφωνα μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα αιφνιδιαστικών ελέγχων στις φυλακές Γρεβενών και Τρικάλων. Μάλιστα στα Τρίκαλα βρέθηκαν χθες ακόμη δύο χειροβομβίδες από αυτές που δεν εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της απόδρασης των έντεκα.
Στις φυλακές Γρεβενών σε έφοδο που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης κατασχέθηκαν μέσα από κελιά τρία κινητά τηλέφωνα και φορτιστές και δύο αυτοσχέδια μαχαίρια. Στα Τρίκαλα σε δύο εφόδους σε κελιά κατασχέθηκαν έξι συσκευασίες ηρωίνης, τέσσερα αυτοσχέδια μαχαίρια και δύο κινητά τηλέφωνα χωρίς κάρτες sim, φορτιστές, μπαταρία κινητού και ένα τροφοδοτικό.