Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΚΑΠΝΙΣΜΑ Εκτός από την υγεία βλάπτει και την οικονομία


Κραχ στο δημόσιο σύστημα υγείας προκαλεί το κάπνισμα. Η βλαβερή αυτή συνήθεια ευθύνεται για το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας στη χώρα μας.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το κάπνισμα ευθύνεται για 199.028 εισαγωγές στο ΕΣΥ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,9% του συνόλου των εισαγωγών. Η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων για το κάπνισμα κυμαίνεται από 400.011.801 ευρώ έως 554.123.300 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,7%-10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους.
Με βάση την αναγωγή αυτών των ποσοστών στο σύνολο της δαπάνης υγείας, εκτιμάται ότι το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες (απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας), τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (1,53% του ΑΕΠ με τιμές βάσης το έτος 2011).
Τα παραπάνω στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Υπατία από την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα καταναλωτικά πρότυπα των καπνιστών, δεδομένου ότι η τιμή των τσιγάρων και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αποτελούν τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες κατανάλωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπολογίζεται ότι μια αύξηση της τάξεως του 10% στην τιμή των τσιγάρων θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κατά 3,7%, ενώ μια αύξηση της τάξεως του 10% στο εισόδημα των καταναλωτών επιφέρει αύξηση στην κατανάλωση κατά 6,7%.
Χαρακτηριστικά, με βάση εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας απαρτιζόμενης από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, του Πανεπιστημίου του Σικάγου, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μια επιπλέον αύξηση της τάξεως των δύο ευρώ ανά πακέτο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, 330.000 ενήλικες θα κόψουν το κάπνισμα, 125.000 νέοι θα αποτραπούν από το να το ξεκινήσουν, ενώ θα αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα.
«Είναι προφανές ότι η παρέμβαση της πολιτείας και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθίσταται επιβεβλημένη. Μια σωστή φορολογική στρατηγική θα μπορούσε να μετατρέψει το κάπνισμα σε κύριο μοχλό επίλυσης του οικονομικού προβλήματος του ΕΟΠΥΥ», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Μπεχράκης.

ΤΣΙΓΑΡΟ Ευθύνεται για 4,5 εκατ. θανάτους ετησίως
Το κάπνισμα όμως αποτελεί και σοβαρή απειλή για την υγεία. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, αφού 4,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στο τσιγάρο, με τους 650.000 θανάτους να καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη 20ετία οι θάνατοι αναμένεται να φτάσουν τα 8 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καπνιστών, ανδρών και γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανέρχεται στο 41% (ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης), το 17% των θανάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών αποδίδεται στο τσιγάρο, ενώ ευθύνεται για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με την αθροιστική επίδραση της κατάχρησης οινοπνεύματος, της καθιστικής ζωής, της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, των ναρκωτικών, της μη ασφαλούς γενετήσιας συμπεριφοράς και της έλλειψης σιδήρου.