Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Φοβούνται πώληση των δικαστικών μεγάρων


Έντονη ανησυχία επικρατεί στον νομικό κόσμο της Θεσσαλονίκης από τον φόβο εκποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), μεταξύ των οποίων δικαστικά μέγαρα.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Κατάλογος ακινήτων-φιλέτων του δημοσίου που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνει τέτοια κτίρια, μεταξύ των οποίων το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, αλλά και ένα δικαστικό κτίριο στη Βέροια, που δεν διευκρινίζεται αν είναι το παλιό ή αυτό που εγκαινιάζεται σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Το ζήτημα της δημοσιοποίησης του καταλόγου προκάλεσε την αντίδραση τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, που το έθεσαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα οι Μ. Λαμτζίδης, Ρ. Κωστατζίκη και Φ. Αχτσίδου κάνουν λόγο στην αναφορά τους για κίνδυνο ξεπουλήματος των δικαστικών κτιρίων και ζητούν η υπόθεση να εξεταστεί άμεσα και από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων.
Πάντως, από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, που αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία του δημοσίου εκποιώντας πολλά ακίνητα, διαψεύδεται οποιαδήποτε ενέργεια που αφορά δικαστικά μέγαρα. «Η περιουσία μεταβιβάζεται με διυπουργικές αποφάσεις. Τέτοιες αποφάσεις για τα κτίρια του ΤΑΧΔΙΚ δεν υπάρχουν, ούτε βρίσκονται στα άμεσα πλάνα που συζητάμε», διαβεβαίωσε μιλώντας στη «Μ» ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Καταρτζής. Υπογράμμισε ακόμη ότι το θέμα των δικαστικών κτιρίων είναι ιδιαίτερα σύνθετο για το Ταμείο, καθώς ανήκουν στο ΤΑΧΔΙΚ, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Δεν γνωρίζω πώς βγαίνουν τέτοιες φήμες, πάντως σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», συμπλήρωσε.
Πάντως στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται και άλλα κτίρια του ΤΑΧΔΙΚ στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, στην Αθήνα, στη Σπάρτη και στο Διδυμότειχο.

ΒΕΡΟΙΑ Σήμερα τα εγκαίνια
Στη Βέροια, όπου σήμερα εγκαινιάζεται το σύγχρονο δικαστικό μέγαρο στην είσοδο της πόλης, τα όσα κυκλοφόρησαν για την εκποίηση ακινήτων του ΤΑΧΔΙΚ προκάλεσαν ανησυχία. «Εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί για τίποτε τέτοιο, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα μιλάμε για το νέο δικαστικό μέγαρο που εγκαινιάζουμε τώρα», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Δημήτρης Ζυγουλιάνος.
Πάντως στη Βέροια υπάρχει ήδη το παλιό δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι νεοκλασικό, αλλά ήδη καταβάλλονται προσπάθειες από τον τοπικό δήμο για την απόκτησή του.