Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΣΕΪΧ ΣΟΥ Καμπανάκι κινδύνου ενόψει θέρους


Καμπανάκι κινδύνου για το δάσος του Σέιχ Σου έκρουσε το συντονιστικό τοπικό όργανο της πολιτικής προστασίας, που συνεδρίασε χθες στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.


 Της Βαρβάρας Ζούκα
«Ο κίνδυνος για το περιαστικό δάσος είναι μεγάλος», προειδοποίησε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Στέλιος Λιακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «33.000 στρέμματα δεν φυλάσσονται, αλλά δεν είναι αδύνατο να φυλαχτούν».
Σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο την ανησυχία των αρμόδιων φορέων έχει επιτείνει το γεγονός ότι πέρυσι το καλοκαίρι καταγράφηκαν στο δάσος του Σέιχ Σου πολλές ύποπτες εστίες φωτιάς. «Πέρυσι εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές ταυτόχρονα σε πολλά σημεία και ασφαλώς αυτό δεν είναι τυχαίο», υπογράμμισε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Για ύποπτα περιστατικά και πυρκαγιές με πρόθεση στο περιαστικό δάσος μίλησε και ο αναπληρωτής διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο νομό Θεσσαλονίκης Κώστας Κουρτίδης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι κατά το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν ζημιές από φωτιές σε 64 στρέμματα στο Σέιχ Σου. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι για την προστασία του Σέιχ Σου εντατικοποιούνται από πλευράς πυροσβεστικής τόσο οι νυχτερινές περιπολίες όσο και οι περιπολίες του ανακριτικού της τμήματος.



ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας επέστησε την προσοχή των αιρετών της αυτοδιοίκησης στα θέματα που σχετίζονται με την περιφρούρηση των παλιών χωματερών, οι οποίες αποτελούν εν δυνάμει εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών.
«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι σε ό,τι αφορά τους πρώην σκουπιδότοπους, καθώς δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι», υπογράμμισε ο κ. Κουρτίδης, λέγοντας ότι κατά το περασμένο έτος προκλήθηκαν ζημιές σε 91,7 στρέμματα από φωτιές σε παλιές χωματερές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης κατά την περσινή χρονιά κάηκαν 3.330,8 στρέμματα και υπάρχει μία μικρή αύξηση της τάξης του 1,4% σε σχέση με το 2011. Μέσα στο 2012 κάηκαν μεταξύ άλλων 15,4 στρέμματα δασών, 198,1 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 2,8 στρέμματα σε άλση και 597,3 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.
«Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2012 οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επενέβησαν σε 168 συμβάντα αγροτοδασικών πυρκαγιών στο νομό Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπήρξε μία μείωση κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κατά την οποία αντιμετωπίστηκαν 205 συμβάντα», πρόσθεσε ο κ. Κουρτίδης.



ΕΛΛΙΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι φορείς που έχουν την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία είναι η απουσία επαρκών κονδυλίων για διάφορα ζητήματα, όπως η επισκευή και η συντήρηση των απαραίτητων οχημάτων.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να διαθέσει για αυτό το σκοπό μόνον έξι υδροφόρες, που μάλιστα χρησιμοποιούνται και για τις ανάγκες της καθαριότητας, δύο φορτωτές και ένα μικρότερο δορυφορικό όχημα. Αντίστοιχα η πυροσβεστική υπηρεσία διαθέτει στο νομό Θεσσαλονίκης 55 υδροφόρα και 25 ειδικά οχήματα.
Όπως τόνισε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα στο Μάιο θα οργανωθεί μία μεγάλη εκστρατεία για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ισχυρή θα είναι η παρουσία εθελοντών, που θα συνδράμουν τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία του περιαστικού δάσους.