Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δημόσιο: διαθεσιμότητα τώρα και απολύσεις σε μερικούς μήνες


Ψάχνουν ποιους υπαλλήλους θα στείλουν... σπίτι τους με διαθεσιμότητα  για να ξεκλειδώσει η δόση Δεν έχει βγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το θέμα των απολύσεων. Η κυβέρνηση με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός προσπαθεί να αποδείξει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται όμως οι τροικανοί επιμένουν πως εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις η Ελλάδα έχει υπογράψει στο μνημόνιο επιπλέον μείωση των υπαλλήλων κατά 25.000 ως 27.000 (αν υπολογιστούν και οι 2.000 του 2012).

Έτσι τώρα η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει τις προθεσμίες που θέτει η τρόικα για τη μείωση του προσωπικού μέσω μετακινήσεων. Ωστόσο με τις καθυστερήσεις και τις αλχημείες με τις μετακινήσεις από υπουργείο σε υπουργείο κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δημοσίου χιλιάδες υπάλληλοι.
Το πρώτο που δεν... βγαίνει είναι οι απολύσεις επίορκων. Η νομοθεσία είναι τέτοια που οι εξελίξεις καθυστερούν. Μόλις 891 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία, ενώ δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες και εκείνοι που λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων βρίσκονται για μεγάλο διάστημα εκτός εργασίας.
Έτσι δεν υπάρχει “μαξιλάρι” απολύσεων με αποτέλεσμα οι τροϊκανοί να βλέπουν τα “νούμερα” να μην μειώνονται και να επιμένουν στις απευθείας απολύσεις.
Και σε αυτό η κυβέρνηση για να αποφύγει το πολιτικό κόστος απαντάει με το τρικ της διαθεσιμότητας.
Μειώνει τα οργανογράμματα των υπουργείων και σκοπεύει να παρουσιάσει 25.000 άτομα με μειωμένο μισθό κατά 25% ώστε να προκύψει λογιστική έστω μείωση, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζονται εκτός οργανογραμμάτων οι υπάλληλοι αυτοί.
Η κυβέρνηση υπόσχεται όμως ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα βρουν νέες θέσεις.
Η καθυστέρηση όμως απειλεί τους υπαλλήλους καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Πρώτα θα πρέπει να επιλεγούν ποιοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα και ύστερα να προκύψουν οι θέσεις.
Μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ οι υπάλληλοι θα πρέπει να αναζητήσουν εκ νέου δουλειά στο δημόσιο και ούτε αυτή η διαδικασία έχει ακόμη καθοριστεί.
Αποτέλεσμα; Υπάρχει κίνδυνος να παρέλθει το 12μηνο της διαθεσιμότητας και έτσι οι υπάλληλοι να βρεθούν εκτός δημοσίου αυτόματα.
Αν υπολογίσει κανείς ότι οι τρεις πρώτοι μήνες του 2013 χάθηκαν μέχρι να βρεθούν μόλις 1.981 των υπαλλήλων της διαθεσιμότητες του 2012, γίνεται εύκολα αντιληπτό το τι θα επικρατήσει σε επίπεδο 25.000 ατόμων.
newsit