Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Θεσσαλονίκη ανέτοιμη μπροστά σε ένα μεγάλο σεισμό


Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα ανακύψουν από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς, παρά τη σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον νομό, δεν έχουν καταγραφεί τα ασφαλή κτίρια για την προστασία των πολιτών, δεν γίνεται πλέον συστηματική ενημέρωση σε σχολεία και άλλους χώρους, ενώ δεν υπάρχει επάρκεια καταφυγίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Της Φανής Σοβιτσλή

Με δεδομένες αυτές τις αδυναμίες οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μέτρα για την αντιμετώπιση ενός σεισμού οφείλει να πάρει συνολικά η χώρα, αφού τουλάχιστον ένας σεισμός της τάξεως των έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η χώρα μας, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, ίσως την υψηλότερη στην Ευρώπη και την έκτη κατά σειρά παγκοσμίως. «Με δεδομένη την υψηλή σεισμικότητα της χώρας θα έπρεπε διαρκώς να λειτουργούν πολλές επιτροπές ενημέρωσης των κατοίκων, γεγονός που για κάποιον περίεργο λόγο δεν συμβαίνει. Στον τομέα αυτό υστερούμε, και τις περισσότερες φορές ο κόσμος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό», τονίζει ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης. Αναφέρει ακόμα ότι η γενικότερη αντίληψη στον τομέα της πρόληψης πριν από την εκδήλωση κάποιου σεισμού έχει να κάνει με την ενεργητική αντισεισμική πολιτική, δηλαδή τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις μετά από κάποιο σεισμό.

ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ
Οι ελλείψεις βασικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων ανέφεραν ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 2.500 σκηνές, οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης εάν προηγουμένως δεν προηγηθεί αερισμός, ενώ οι χώροι καταφυγής των πολιτών είναι ανεπαρκείς και σημαντική είναι και η έλλειψη κουβερτών.
Επιπλέον, η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας ρίχνει για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους δήμους της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι είναι υπεύθυνοι να καταρτίζουν σχέδια για τους χώρους συγκέντρωσης του κοινού σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κοκολάκης, πολλές φορές τα σχέδια δεν είναι επικαιροποιημένα και εμφανίζονται σε αυτά περιοχές που έχουν οικοδομηθεί ή έχουν αλλάξει οι χρήσεις γης, με αποτέλεσμα να μη συνιστούν ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν εκτάκτως να χρησιμοποιηθούν. Γι’ αυτό προέτρεψε τους δήμους να καταθέσουν μέχρι την άνοιξη τα σχέδιά τους στα συντονιστικά όργανα της Πολιτικής Προστασίας κάθε περιφερειακής ενότητας, ώστε να εγκριθούν και να ακολουθήσει η ενημέρωση του κοινού.