Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο «φτερωτός γιατρός» που προσγειώθηκε στη φυλακή


Από τα έδρανα της οδοντιατρικής και τους αθλητικούς στίβους, στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και μετά τις δικαστικές αίθουσες το κελί της φυλακής. Αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί της πορείας που διέγραψε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά την σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτος για ισόβια κάθειρξη.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ' όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού Οδοντιάτρου. Άσκησε το επάγγελμα του Οδοντιάτρου μέχρι το 1981, οπότε και εκλέχτηκε Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Σωτηριάδου, συμφοιτήτριά του από την Οδοντιατρική Σχολή.

Υπήρξε σημαντικός δρομέας ταχύτητας στην Ελλάδα, ενώ αρκετές φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στα 100μ. και κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια (1971, 1972, 1976).
Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976 (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής). Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ.
Το 1978 έθεσε υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές και εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Από το 1981 έως και το τέλος του 1998 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης. Το 1991-92 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Το 1998 παραιτήθηκε από βουλευτής για να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά από εκλογή με ποσοστό 54,21%.

Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο την Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010 εν μέσω πολλών κατηγοριών και επικρίσεων σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Δήμου.

«Ατσαλάκωτος»
Κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του το παρατσούκλι «φτερωτός γιατρός» που είχε αποκτήσει την περίοδο που ήταν αθλητής αντικαταστάθηκε από το «ατσαλάκωτος». Μερικά ακόμη προσωνύμιά του είναι τα «Λουδοβίκος» και «πρίγκιπας».

Λάτρης της υγιεινής ζωής, διατηρεί ακόμη και στα 66 του το αθλητικό του κορμί. Λέγεται πως αναφερόταν στον εαυτό του ως «ο δήμαρχος», είχε οδηγό και καθόταν πάντα στο πίσω κάθισμα.

Από αρκετούς υποστηρίζεται ότι η δημοτική τηλεόραση TV 100 λειτουργούσε το διάστημα της θητείας του ως το προσωπικό του τηλεοπτικό συνεργείο, καταγράφοντας όλες τις δραστηριότητές του και τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε. Ακόμη κι αν οι κατηγορίες των αντιπάλων του μοιάζουν υπερβολικές, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει απονείμει στον εαυτό του το Μεγαλόσταυρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το παρατσούκλι του άρχισε να τσαλακώνεται όταν το 2008 με εισαγγελική εντολή ξεκίνησαν οι έρευνες στα οικονομικά του δήμου. Το Σεπτέμβριο του 2012 ξεκίνησε η δίκη του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την κατηγορία τη υπεξαίρεσης - μαμούθ, ύψους 51,4 εκατ. ευρώ, από τα ταμεία του δήμου. Εκτός από τον Β. Παπαγεωργόπουλο κατηγορούνται ακόμη 17 άτομα.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στις πράξεις αυτές, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το Εφετείο καταδίκασε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο σε ισόβια κάθειρξη καθώς και τους συνεργούς του Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης που τελικά έφτασε τα 18 εκατ. ευρώ στο δήμο.
"Εθνος"