Με αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης απειλεί το υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή ενεργοποιεί σχετική διάταξη του 2011, η οποία είχε ατονίσει, καθώς έως σήμερα οι συλλήψεις αφορούσαν φορολογούμενους με πολύ υψηλότερες οφειλές (συνήθως πάνω από 150.000 ευρώ).
Ομως μέσω εγκυκλίου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στους εφόρους -υπό την απειλή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων- να προχωρούν απευθείας σε υποβολή αιτήσεων για άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον έχει περάσει διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 60.000 φορολογούμενοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο ενεργοποιεί το μέτρο των ποινικών διώξεων, καθώς διαπιστώνει ότι πολλές υποθέσεις κινούνται στα όρια της παραγραφής με αποτέλεσμα το Δημόσιο να απειλείται με απώλεια σημαντικών εσόδων. Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο «κατά τον χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, παρατηρείται το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία είναι πενταετής».
Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), συνεχίζει η εγκύκλιος, «εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».
Για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων:
1. Τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.
2. Να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών (ένα έτος από την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση στις περιπτώσεις επαγωγής κληρονομιάς ή κληροδοσίας).
Προτεραιότητα
Ο κ. Θεοχάρης καθιστά σαφές προς τους εφόρους ότι η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρειά τους αλλά, αντίθετα, «εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δεσμία αρμοδιότητα» και ζητά να δίνουν προτεραιότητα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο κ. Θεοχάρης καθιστά σαφές προς τους εφόρους ότι η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρειά τους αλλά, αντίθετα, «εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δεσμία αρμοδιότητα» και ζητά να δίνουν προτεραιότητα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με τον νόμο, ανάλογα με το ύψος των χρεών οι ποινές φυλάκισης καθορίζονται ως εξής:
- Μέχρι ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
- Φυλάκιση έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
- Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.
- Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Οδηγίες προς τους οφειλέτες του Δημοσίου
Ρύθμιση χρεών σε έως και 48 δόσεις
Ρύθμιση χρεών σε έως και 48 δόσεις
Οδηγίες στους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση των χρεών τους σε έως και 48 δόσεις παρέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Γίνεται αναφορά στα δικαιολογητικά και τονίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ίσου με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ζητήσουν από την εφορία τους διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης σε έως και 26 δόσεις, οι οποίες με την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης και υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν τις 48.
Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεξέτασης από την οποία να προκύπτει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση (ρύθμιση χρέους).
«Σε κάθε περίπτωση, από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη» τονίζεται στην εγκύκλιο.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου
- 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ με συνολικές οφειλές 1,1 δισ. ευρώ.
- 100.000 φορολογούμενοι χρωστούν από 3.000 - 300.000 ευρώ, με συνολικές οφειλές 3 δισ. ευρώ.
- 5.770 φορολογούμενοι με χρέη από 300.000 - 1.000.000 ευρώ με συνολικές οφειλές 15 δισ. ευρώ.
- 1.500 φορολογούμενοι έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 35 δισ. ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης