Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΓΡΟΤΕΣ Τίτλοι τέλους για τα μπλόκα


Ραντεβού στην Αθήνα ανήμερα της επετείου του Κιλερέρ έδωσαν οι αγρότες, οι οποίοι έπειτα από τριάντα οκτώ ημέρες κινητοποιήσεων αποφάσισαν να αποχωρήσουν σήμερα συντεταγμένα από τα μπλόκα των εθνικών οδών.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η απόφαση για αποχώρηση των τρακτέρ ελήφθη χθες το μεσημέρι σε συνεδρίαση που έγινε στον κόμβο της Νίκαιας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων που πρόσκεινται στην Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης του Αγροτικού Κινήματος. Στη συνεδρίαση έγινε αποτίμηση των κινητοποιήσεων και αποφασίστηκε να αλλάξει η μορφή των κινητοποιήσεων και να διοργανωθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 5 Μαρτίου. «Θα πραγματοποιήσουμε Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γιορτάζοντας ταυτόχρονα και το Κιλελέρ. Καλούμε όλο τον λαό της Αθήνας, τον οποίο θέλουμε να τρέφουμε φθηνά και υγιεινά, να είναι στο πλευρό μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας.
Παρά την απόφαση, δεκάδες αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, ως μια τελευταία κίνηση, επιχείρησαν νωρίς το απόγευμα να καταλάβουν συμβολικά την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις. Κινήθηκαν από τους παράδρομους προς τον αυτοκινητόδρομο και όσοι ανέβηκαν στο οδόστρωμα βρήκαν μπροστά τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν και χρήση χημικών. Κάποιοι αγρότες απάντησαν πετώντας πέτρες και έπειτα από ολιγόωρη συμπλοκή οι αγρότες απωθήθηκαν και αποχώρησαν.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, με συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών. Το πρώτο μπλόκο που στήθηκε ήταν αυτό των αγροτών της Ημαθίας, οι οποίοι μετακίνησαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, δίπλα στην Εγνατία οδό, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου. Οι αγρότες της Ημαθίας ήταν οι μόνοι που έκλεισαν αυτοκινητόδρομο με τα τρακτέρ, για λίγη ώρα, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και οι πρώτοι που αποχώρησαν στις 13 Φεβρουαρίου. Οι θεσσαλοί αγρότες έστησαν μπλόκο στη Νίκαια στις 28 Ιανουαρίου και ακολούθησαν μπλόκα σε όλη τη χώρα.