Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις γαλακτοβιομηχανίες ΜΕΒΓΑΛ και ΑΓΝΟ στο Νομό Θεσσαλονίκης


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τις διοίκησης, της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ και της ΑΓΝΟ ΑΕ, με στόχο να καταγραφούν τα προβλήματα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.  Στην συνάντηση συμμετείχαν από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Βουλευτής Ευβοίας και επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ΕΕΚΕ του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΕΚΕ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Γραμματέας του Συνασπισμού Β’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ρώσσιος.

           
Ο Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε στις συζητήσεις το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και την ανάγκη για ανάπτυξη της παραγωγής με στόχο να κατασταθεί η χώρα κατά το δυνατόν επαρκής ως προς τις ανάγκες της σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Από τη μεριά της η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου ανέπτυξε το ρόλο της γαλακτοβιομηχανίας στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος αναδεικνύοντας τη σύνδεση των εταιριών με το σύνολο των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου επικεντρώθηκε στα εργασιακά ζητήματα δίνοντας βαρύτητα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οι απολύσεις και η μετακύλιση του κόστους της κρίσης στους εργαζόμενους δεν αποτελούν αποδεκτή επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Από κοινού τονίστηκε ότι οι γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να μην έχει στο επίκεντρο τους παραγωγούς του πλούτου, τους εργάτες και τους αγρότες. Σε αυτή τη λογική απαιτήθηκε από τις διοικήσεις των εταιριών να καταβάλουν τις οφειλές τους, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους κτηνοτρόφους.

Ένα από τα καίρια θέματα συζήτησης ήταν η υπαγωγή της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99. Η ιστορία της ΑΓΝΟ υπήρξε πάντοτε άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία, γέννημα θρέμμα του συνεταιριστικού κινήματος, ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 και οδηγείται σε κλείσιμο με τρόπο πραγματικά οδυνηρό. 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι πάγια η θέση για τη στήριξη της πρωτογενούς αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και της μεταποίησης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Η κατάσταση της ΑΓΝΟ είναι προφανώς ένα ακόμη επεισόδιο σε μια σειρά αποτυχημένων πολιτικών που αποδιαρθρώνουν τον παραγωγικό βραχίωνα της χώρας.