Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΑΙΓΙΝΙΟ Με 11 συλλήψεις η έναρξη των διοδίων


Με επέμβαση των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών, παρουσία εισαγγελέα και έντεκα συλλήψεις άρχισε χθες το απόγευμα η λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων Αιγινίου. Ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, παρότι απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, προγραμμάτιζαν να διανυκτερεύσουν σε κοντινή απόσταση από το σταθμό, με στόχο να τον ανακαταλάβουν.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

fkoutsamparis@makthes.gr


Περισσότεροι από 1.500 πολίτες του δήμου Πύδνας-Κολινδρού συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο σταθμό Αιγινίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής κατά των διοδίων για κατάληψη του σταθμού. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων, μαθητές, κάτοικοι των γύρω περιοχών με ελληνικές αλλά και μαύρες σημαίες, πανό και πλακάτ διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία του σταθμού, που, όπως υποστηρίζουν, θα επιφέρει τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής. Την ίδια ώρα ανάλογη κινητοποίηση γινόταν στη Λεπτοκαρυά, όπου πολίτες κρατούσαν ανοιχτό τον πλευρικό σταθμό, ο οποίος επρόκειτο επίσης να λειτουργήσει χθες.
Οι συγκεντρωμένοι στο Αιγίνιο απέτρεψαν προς στιγμή την έναρξη λειτουργίας του σταθμού, που είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Τα οχήματα περνούσαν ελεύθερα, με την παρουσία δύο διμοιριών των ΜΑΤ να είναι διακριτική αρχικά. Στις 3.30 μετά το μεσημέρι όμως, και ενώ είχαν παραμείνει στο σημείο περίπου 200 άτομα, η αστυνομία με αίτημα του δικαιούχου των διοδίων επενέβη ρίχνοντας χημικά, για να απωθήσει το πλήθος και να εγκατασταθούν οι υπάλληλοι είσπραξης. Η αστυνομία μάλιστα έκλεισε την εθνική, εκτρέποντας την κυκλοφορία σε παρακαμπτήριους δρόμους.

Σήμερα στο αυτόφωρο
Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας, που βρισκόταν από το πρωί στο σημείο, είχε προτείνει την αναστολή έναρξης λειτουργίας του σταθμού τουλάχιστον μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί, καλώντας αυτήν την ώρα σε σύσκεψη τις αντίπαλες πλευρές. Η κατασκευάστρια εταιρεία του αυτοκινητόδρομου όμως δεν αποδέχτηκε την πρόταση και ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις έντεκα ατόμων. Οι συλληφθέντες δικάζονται σήμερα το πρωί στο αυτόφωρο Κατερίνης με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών, φθοράς ξένης περιουσίας και παράνομης βίας.
«Συνέλαβαν δύο αντιδημάρχους, μικρά παιδιά, μέχρι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Είχαμε και τραυματισμούς. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη λειτουργία του σταθμού», δηλώνει στη «Μ» ο Αντώνης Νταγλιούδης, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής. Η επέμβαση της αστυνομίας «άναψε τα αίματα» και από νωρίς το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται εκ νέου μεγάλος αριθμός πολιτών σε κοντινή απόσταση από το σταθμό, όπου παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ, για να τον ανακαταλάβει.