Του Φώτη Φωτεινού
Τουλάχιστον 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις διαπιστώθηκαν, το πρώτο εξάμηνο του 2012, κατά τους ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων, δείχνουν τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προς απάντηση ερώτησης που είχε υποβάλει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.
Όπως αναφέρει στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών, από το Νοέμβριο του 2011 εφαρμόζεται επιχειρησιακό σχέδιο και επικαιροποιημένοι, έντυποι οδηγοί ελεγκτικών επαληθεύσεων για τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στους εμπλεκόμενους (εταιρείες εμπορίας, φορολογικές αποθήκες καυσίμων, πρατήρια, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, βυτιοφόρα, φορτηγά κλπ).
Κατ΄ εφαρμογή των παραπάνω, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του ΣΔΟΕ και του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για τη περίοδο 2012-2014, όπως σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, πραγματοποιήθηκαν 408 έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων, βρέθηκαν 186 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.290 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει τέλος ότι πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση προληπτικοί και προσωρινοί έλεγχοι, που καλύπτουν όλο το κύκλωμα των ενεργειακών προϊόντων, όπως παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία, διάθεση και χρήση στην κατανάλωση.
Αντλίες: το 20-30% των 6.000 πρατηρίων είναι πειραγμένες!
Ένα στα… τρία λίτρα βενζίνης και ντίζελ που διακινείται πλέον στην αγορά καυσίμων, προέρχεται από «πειραγμένη» αντλία.
Εξαιτίας των «πειραγμένων αντλιών, μέσω των οποίων διακινείται πλέον το 30% του όγκου καυσίμων της αγοράς, οι οδηγοί πληρώνουν «καπέλο» 12 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη, ήτοι χρέωση του καταναλωτή με 3,5% - 7% επιπλέον ποσότητα από την πραγματική παραδοθείσα!
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τους εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, που παρουσιάζοντας τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο, επισήμαναν ότι οι επιτήδειοι ακολουθούν όλο και πιο σύγχρονες τεχνικές, μειώνοντας τις πιθανότητες του, ούτως ή άλλως, δύσκολου εντοπισμού τους.
Σήμερα, η κλοπή στην αντλία έχει φτάσει στο 7% με 9% επί της ποσότητας που αγοράζει ο καταναλωτής, όπως ανέφερε ο Γ. Ψυχογιός πρόεδρος του συνδέσμου εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), έναντι μόλις 5 τοις χιλίοις που είναι η νόμιμη απόκλιση.
Είναι τέτοια η έκταση του φαινομένου, ώστε εκτιμάται πως από τις αντλίες των 6.000 συνολικά πρατηρίων που υπάρχουν σήμερα πανελλαδικά, το 20%-30% είναι πειραγμένες.
Τι ζητάει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών
Με δεδομένο ότι η ανίχνευση της ελλειμματικής παράδοσης είναι σχεδόν αδύνατη για τον καταναλωτή και ιδιαίτερα δύσκολη για τις αρχές, λόγω των σύνθετων ηλεκτρονικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αλλοίωση των ενδείξεων της αντλίας, ο ΣΕΕΠΕ ζητά:
-Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλη τη χώρα για την πάταξη της καταδολίευσης των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
-Χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις και άμεση αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών.