Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΕΟΠΠΥ Θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις

Νέος Γολγοθάς περιμένει από την ερχόμενη Δευτέρα και για τουλάχιστον μία εβδομάδα τους 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εκ των οποίων το 1.000.000 στη Θεσσαλονίκη.
 Της Νικολέττας Μπούκα

Κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, καθώς και συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, δεν αποδέχονται πλέον παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και διακόπτουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη τους και να πληρώσουν οι ίδιοι για ιατρικές επισκέψεις και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και για τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσκομίσουν τις αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκαναν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Ιατρικών Κέντρων, οι οποίοι ζήτησαν ταυτόχρονα την κατανόηση των πολιτών, καθώς, όπως υποστήριξαν, ο ΕΟΠΥΥ τους αναγκάζει όχι μόνο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αμείβονται, αλλά και να πληρώνουν επιπλέον.
«Οι τιμές επίσκεψης στους συμβεβλημένους γιατρούς μειώθηκαν κατά 50%, ο αριθμός των επισκέψεων περιορίστηκε, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Παρ’ όλα αυτά, τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έπεσε έξω κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το έλλειμμά του θα φτάσει τα 2,5 δισ. έως το τέλος του χρόνου. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αν δοθεί η δόση των 31 δισ. στη χώρα μας, προβλέπεται να εξοφληθεί το 40% των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2012 οι γιατροί και οι ιδιωτικές κλινικές θα εργάζονται... δωρεάν. Όσον αφορά τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, ανέρχονται σε 300-400 εκατ. ευρώ.

Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο
O εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, Παύλος Μελισσανίδης, εξήγησε ότι οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τους εργαζόμενους ούτε τον ΦΠΑ, ενώ δεν υπάρχει καν προοπτική συμψηφισμού των χρεών τους με τα χρέη του δημοσίου.
Για αδιέξοδο και κλείσιμο των εργαστηρίων έκανε λόγο η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου. Όπως ανέφερε, «το κράτος απαιτεί από μας να το χρηματοδοτούμε και να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Λένε ότι ο ΕΟΠΥΥ μας έχει πληρώσει έως τον Απρίλιο του 2012. Δεν εκκρεμούν όμως μόνο τα χρέη για το διάστημα μετά τον Απρίλιο, αλλά και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων των τελευταίων 2-3 ετών».

Διαμαρτυρία ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ
Xθες, νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών στην Αριστοτέλους και ανοιχτή συνέλευση. Αντιδρούν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και διεκδικούν, μεταξύ άλλων, προσλήψεις και καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών.