Περίπου 180 κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είτε θα πτωχεύσουν είτε θα γίνουν αντικείμενο εξαγοράς έως το 2015 καθώς η υπεραποθεματοποίηση και οι χαμηλές τιμές έχουν δημιουργήσει κύμα συγχωνεύσεων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της GTM Research, οι μισές από αυτές τις εταιρείες εδρεύουν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά, όπου τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τους “φθηνούς”Κινέζους.
Η υπερπροσφορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών υπολογίζεται σε όρους ισχύος στα 35 Γιγαβάτ, γεγονός που συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω και διώχνει εταιρείες από την αγορά.
Μάλιστα, η έξοδος εταιρειών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ υψηλού κόστους αναμένεται να είναι ταχεία και βίαιη, με εξαίρεση την Κίνα, όπου τα πράγματα θα εξελιχθούν με βραδύτερους ρυθμούς.
Ειδικότερα, στην Κίνα λειτουργούν 54 κρατικοδίαιτα “ηλιακά ζόμπι”, εταιρείες οι οποίες είτε θα κλείσουν είτε θα εξαγοραστούν.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η παραγωγική δυνατότητα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είναι διπλάσια από τη ζήτηση. Η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάνελ θα κυμανθεί σε 28,8-35,2 Γιγαβάτ το 2012 σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.
Στους κορυφαίους κατασκευαστές ως το 2015 θα περιλαμβάνονται οι Canadian Solar, First Solar , Hanwha SolarOne, JA Solar και JinkoSolar.
ECO NEWS