Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σόιμπλε: “Η Ελλάδα θα γινόταν Lehman Brothers”


Τα “Υστερόγραφα” σας παραθέτουν μεταφρασμένα τα αποσπάσματα της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble που αφορούν στην Ελλάδα. Η συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “DieZeit”.
ZEIT: Στην Ελλάδα και στην Ισπανία υπάρχουν πολλές αντιδράσεις εναντίον των απαιτήσεων των Βρυξελλών για λιτότητα, στην Γερμανία δε εναντίον της προστατευτικής ομπρέλας του ESM.  

Schäuble: Οι αντιδράσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας Δημοκρατίας και πολλά από τα μέτρα που αποφασίζονται τώρα είναι όντως σκληρά για τον πολίτη, άρα και συχνά αντίστοιχα αντιδημοφιλή. Αποφασιστική είναι όμως η βούληση της πλειοψηφίας. Και κάθε φορά που η πλειοψηφία αναγνωρίζει, τι είναι αυτό που διακινδυνεύεται, είναι πρόθυμη να κάνει κάτι γι’ αυτό. Πάρτε π.χ. τις εκλογές στην Ολλανδία, κατά τις οποίες οι ευρωσκεπτικιστές τιμωρήθηκαν. Επίσης οι δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα ή τώρα οι τοπικές εκλογές στην Ισπανία απέδειξαν: Όσο πιο ορατός είναι ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ετοιμότητα για μεταρρυθμίσεις.   
ZEIT: Το καλοκαίρι μερικά από τα μέλη του συνασπισμού σας βιάζονταν να αποπέμψουν την Ελλάδα. Τώρα θέλουν όλοι να σώσουν τους Έλληνες. Ακόμα και οHorst Seehofer της CSU. Τι συνέβη εκεί;
Schäuble: Αυτό δείχνει όμως, ότι μπορεί κανείς να εμπιστευθεί την πολιτική παρά τις όποιες διαφωνίες. Ίσως σκέφτηκαν σε κάποια στιγμή μερικοί, τι θα συνέβαινε, αν όντως επερχόταν αυτή η έκτακτη ανάγκη ή ποιες συνέπειες είχε τότε η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας  Lehman Brothers για την παγκόσμια οικονομία.
ZEIT: Επομένως, παραμένουν οι Έλληνες στην ευρωζώνη;
Schäuble: Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε τότε. 
ZEIT: Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε, ότι οι υπάλληλοι της τρόικας καθορίζουν την μοίρα της νομισματικής ένωσης.
Schäuble: Δεν ισχύει αυτό. Αλλά θα μας παραδώσουν μια ρεαλιστική εκτίμηση και εν συνεχεία θα πρέπει εμείς όλοι στην ευρωζώνη να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας. Το θέμα είναι η Ελλάδα να κάνει αυτά που μπορεί και πρέπει να κάνει. Κι αυτό δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση στην Αθήνα.
ZEIT: Επομένως το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα πρέπει ενδεχομένως να ασχοληθεί εκ νέου με την Ελλάδα και να εγκρίνει νέα χρήματα. Έχετε πλειοψηφία;
Schäuble: Δεν κάνω εικασίες πριν από την έκθεση της τρόικας. Αλλά στο μεσοδιάστημα δεν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φοβόμαστε. Γιατί και για την αντιπολίτευση θα ήταν μια ευκαιρία για να δείξει, αν μπορεί να θέλει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της.