Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Τετραήμερες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη


Με τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί», των λειψάνων και της εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, ξεκινά σήμερα στις 11 το πρωί το πρόγραμμα του εορτασμού των επετείων της 26ης και 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 
Εκδηλώσεις θα γίνουν, άλλωστε, στα σχολεία, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους δήμους, τις υπηρεσίες του δημοσίου και τους οργανισμούς που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.
Το βράδυ, στις 8.30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή των στρατιωτικών φιλαρμονικών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η πανηγυρική δοξολογία
Την Παρασκευή θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία για τη γιορτή του πολιούχου στο ναό του Αγίου Δημητρίου ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιείται στεφανηδρομία από
το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων μέχρι το Ηρώο της δημοτικής κοινότητας Γέφυρας στο Δήμο Χαλκηδόνας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΓΕΕΘΑ για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, θα παιανίζουν, από τις 11 το πρωί ως τις 12.30 το μεσημέρι, εμβατήρια από τις στρατιωτικές φιλαρμονικές των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων στους δρόμους της πόλης. Θα ακολουθήσει κοινό μουσικό πρόγραμμα των φιλαρμονικών στην πλατεία Αριστοτέλους.
Από εκεί, οι φιλαρμονικές θα μεταβούν, διά μέσου της Λεωφόρου Νίκης, στον προβλήτα 1 του λιμανιού όπου θα γίνει η τελετή λήξης της εκδήλωσης «τρόπαιο Βαλκανικών Αγώνων». Πρόκειται για μια δοκιμασία που ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου από τη Μάνδρα Λάρισας. Σε αυτήν συμμετέχουν 71 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που μετά από μια απόσταση 269,5 χιλιομέτρων την οποία θα διανύσουν σε εννέα μέρες θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας έτσι τη νικηφόρα πορεία των μαχητών του 1912 με ενδιάμεσους σταθμούς τη Μάνδρα, τα Σέρβια, την Κοζάνη, τη Βέροια
και τα Γιαννιτσά. Κατά τη λήξη της πορείας αυτής, οι διαγωνιζόμενοι θα πραγματοποιήσουν βολές τυφεκίου. 

Στο Αριστοτέλειο
Η καθιερωμένη εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί φέτος στις 6.30 το απόγευμα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ), παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Βασίλης Γούναρης με θέμα: «Μεταξύ παράδοσης και εκσυγχρονισμού. Ανασκοπώντας τη σχέση της Ελλάδας και των Βαλκανίων. 100 χρόνια μετά τους πολέμους του 1912-13». 

Η Συμφωνική Ορχήστρα
Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα λήξουν με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κάρολου Τρικολίδη και με έργα των Μπαχ, Τιπέτ, Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι. 

Το Σάββατο
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου, ξεχωρίζει, η συμβολική παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στην πόλη της Θεσσαλονίκης στην οποία θα συμμετέχουν διάφορα στρατιωτικά τμήματα και δόκιμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, με στολές εποχής. Στην «εορτή της σημαίας», όπως ονομάστηκε, η πορεία που θα ακολουθήσουν τα στρατιωτικά πεζοπόρα και έφιππα τμήματα θα ακολουθήσει συγκεκριμένο δρομολόγιο από την οδό 26ης Οκτωβρίου και την Πλατεία της Δημοκρατίας στην περιοχή Βαρδάρη, μέχρι την οδό Καραολή και Δημητρίου και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Στη συνέχεια η πορεία θα φτάσει μέσω των οδών Βενιζέλου, Ολύμπου και Ίωνος Δραγούμη στην Πλατεία Ελευθερίας και από εκεί μέσω της Λεωφόρου Νίκης, στον Λευκό Πύργο. Κατά τη διάρκεια της πορείας θα γίνει έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Υπουργείο, τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Λευκό Πύργο.
Η σημαία θα παραληφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τμήμα Ευζώνων ενώ η άφιξή της θα χαιρετιστεί από 21 κανονιοβολισμούς στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Εξάλλου, το πρωί του Σαββάτου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και θα ακολουθήσει η μαθητική παρέλαση στις 11.30, παρουσία μελών της κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στέψη των προτομών και των ανδριάντων των ηρώων. 

Η κορύφωση των εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Κατά τη στιγμή της κατάθεσης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη ενώ το σύνθημα της έναρξης και της λήξης θα δοθεί με κανονιοβολισμούς. Θα ακολουθήσει η στρατιωτική παρέλαση στις 11.00 στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά το πέρας της, θα γίνει αεροπορική επίδειξη της πολεμικής αεροπορίας.
Πηγή:Αγγελιοφόρος