Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ομάδα με όλη την έννοια της λέξης


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Άλλο Champions League και άλλο …Champions Greek! Ο ηλεκτρονικός πίνακας στο Γ.Καραϊσκάκης έμεινε στο τέλος αναγράφοντας, Ολυμπιακός-Σάλκε 1-2. Στην πρεμιέρα των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, η ομάδα του Ζαρντίμ παρουσιάστηκε ανέτιμη, απροετοίμαστη και ασύνδετη. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι τελευταίες αλλαγές στο αρχικό σχήμα που δοκίμασε ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού αλλά δεν του βγήκαν.

Ο χθεσινός αγώνας, κατά τη γνώμη μου, δεν κρίθηκε στις λεπτομέρειες όπως ειπώθηκε στην μεταμεσονύκτια εκπομπή της Nova. Ακόμα και αν ο Ολυμπιακός βρισκόταν μπροστά στο σκορ με τη μεγάλη ευκαιρία του Μασάντο στην αρχή, δεν πιστεύω πως είχε τη δυνατότητα να κρατήσει το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος. Ειδικά με αυτή την ενδεκάδα.
Φαντάζομαι πως σε όλους τους φιλάθλους η επιλογή του Ζαρντίμ να αφήσει έξω τον Ιμπαγάσα αλλά και να χρησιμοποιήσει βασικούς Μέγιερι, Μανωλά και (ακόμα ακόμα) τον Φουστέρ προκάλεσε κάποια έκπληξη. Μία πρωτοεμφανιζόμενη ενδεκάδα στον 1ο αγώνα του Champions League αν μη τι άλλο είναι ένα πείραμα. Ένα ρίσκο με μεγάλη επικινδυνότητα. Θα μου πείτε, «μετά Χριστόν προφήτες»; Κι όμως ορισμένα λάθη είναι οφθαλμοφανέστατα μερικές φορές και δεν χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και την απώλεια δυνάμεων στο τελευταίο εικοσάλεπτο και κάπως έτσι διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα που τελικά ήταν μια αξιοπρεπής ήττα.
Η Σάλκε από την άλλη ήταν μια νεανική ομάδα με ρυθμό στο παιχνίδι της. Ο κάθε παίκτης είχε συγκεκριμένο ρόλο και θέση στο παιχνίδι. Yπήρχε συνοχή. Έβγαιναν αυτοματισμοί και η βοήθεια του πάγκου ήταν εμφανής. Στο 2ο ημίχρονο ο έμπειρος Χούμπ Στέφενς είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή για φουλ επίθεση από τον άξονα, βλέποντας την αδυναμία στα σέντερ μπακ των ερυθρολεύκων. Διακριθέντες όλοι. Ξεχώρισαν όμως ένας νεαρός που θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον (Χόλντμπι), ένας επιθετικός επιπέδου (Χούντελααρ) αλλά και ο «δικός μας» Κ.Παπαδόπουλος. Η Σάλκε επέβαλε το παιχνίδι της μέσα στο Φάληρο και δεν επέτρεψε σε καμία στιγμή του παιχνιδιού να αμφισβητηθεί. Ακόμα και όταν ισοφαρίστηκε από τον Αμπντούν. Με ένα, κακώς, ακυρωθέν γκολ του Παπαδόπουλου, ένα χαμένο πέναλτι του Χούντελααρ (δοκάρι) και μια κλασσική ευκαιρία του Μπαρνέτα (σε κενή εστία) το σκορ την αδικεί. Ωστόσο με το 3ποντο στον Πειραιά και το διπλό της Άρσεναλ στη Γαλλία έβαλε τις βάσεις για τη συνέχεια.
Αν ο Ζαρντίμ δεν καταλήξει σύντομα σε κάποιο βασικό σχήμα ο Ολυμπιακός δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα στο Champions League. Αλχημείες με τους περσινούς βασικούς ή εικόνα παιδικής χαράς στην άμυνα δεν έχουν καμιά τύχη στην Ευρώπη.Η εξέδρα ωφείλει επίσης να κατανοήσει πως κάθε σύγκριση με την ομάδα που πέρσι τελείωσε το πρωτάθλημα, απλά δεν στέκει. Ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα. Τόσο επιθετικά (με την απουσία του Μιραλάς και το άσχημο ξεκίνημα του Φουστέρ) όσο κυρίως αμυντικά (με την απουσία του διδύμου Παπαδόπουλου – Μέλμπεργκ). ΄Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει ο Ζαρντίμ να αποκτήσει ανοχή και χρόνο. Αλλιώς δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα κι ας φιγουράρει στην κορυφή της Superleague.