Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΕΕ/ΤΚΜ Επανεκκινήστε τα έργα Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας


Την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των αδρανών μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τάσος Κονακλίδης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το επιμελητήριο, επίσης, «σπάζοντας» φέτος την παράδοση 15 ετών, δεν θα αποστείλει υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία με την ευκαιρία της ΔΕΘ, αλλά εγκαινιάζει νέα λογική, ενημερώνοντας κάθε υπουργό ξεχωριστά για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Στην επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης παρουσιάζεται το γενικό πλαίσιο αιτημάτων του επιμελητηρίου, το οποίο μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης περιλαμβάνει:

1. Άμεση (επαν)εκκίνηση των μεγάλων έργων. Προγραμματισμός μικρότερων έργων σε όλη την επικράτεια με την εκμετάλλευση της εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων.

2. Προώθηση ενός νέου μοντέλου ιδιωτικού έργου με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου κτιριακού κεφαλαίου.
3. Συμπλήρωση του αναπτυξιακού νόμου με κίνητρα γεωγραφικής αναφοράς σε άμεση συνεργασία με τα περιφερειακά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια και σε συνδυασμό με ουσιαστικό έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους και αυστηρές ποινές.
4. Υποστήριξη της εξωστρέφειας με συντεταγμένες δράσεις και οικονομικά κίνητρα, παράλληλα με αυστηρότατους ελέγχους ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
5. Τυποποίηση, κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης και προώθηση με brand name των προϊόντων του πρωτογενούς.
6. Μείωση της γραφειοκρατίας για κάθε συναλλαγή του πολίτη με το κράτος, ξεκινώντας από τις επενδυτικές δραστηριότητες και αποκατάσταση κλίματος υγιούς επιχειρηματικότητας και ανταγωνισμού.
7. Αξιοποίηση του υψηλής ποιότητας επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Υποστήριξη νέων επιστημόνων που ειδικεύονται σε θέματα αιχμής, όπως το περιβάλλον και η καινοτομία.
8. Αναστροφή της πορείας διάλυσης του ιστού παραγωγής τεχνικού έργου. Ενίσχυση και υποστήριξη του τεχνικού επιχειρηματικού κόσμου τόσο για την επιβίωσή του όσο και για τη διεύρυνση του επαγγελματικού ορίζοντα προς τα Βαλκάνια.
9. Βελτίωση των όρων παραγωγής δημόσιου και ιδιωτικού έργου.
Στα απαραίτητα έργα υποδομών μεταφορών για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Κονακλίδης, ως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, καταγράφει στην επιστολή του: το μετρό Θεσσαλονίκης με τις επεκτάσεις του, την αναβάθμιση της δυτικής περιφερειακής, την αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής, τη διαπλάτυνση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, την ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ, την ανάπτυξη του λιμανιού, τη δημοπράτηση κατασκευής αεροσταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το ΤΕΕ θεωρεί αναγκαία τη σιδηροδρομική Εγνατία, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, την ενίσχυση του δημόσιου και ιδιωτικού έργου, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το άνοιγμα των αγορών, νέο εκθεσιακό κέντρο.