Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγαλύτερη στήριξη της θαλάσσιας έρευνας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Υπερψήφιση της Γνωμοδότησης του Ευρωβουλευτή Ι.Α. Τσουκαλά για τον «Ορίζοντα 2020» από την Επιτροπή Αλιείας

Υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (21 υπέρ, 3 αποχές) χθες από την Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Γνωμοδότηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σχετικά με τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (2014-2020).

Η παρούσα γνωμοδότηση αποσκοπεί στην ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε τομείς που σχετίζονται με θαλάσσιες και υδάτινες δραστηριότητες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των σχετικών κλάδων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διαφυλαχθούν τα ιδιαίτερης ευαισθησίας θαλάσσια και υδάτινα περιβάλλοντα.
Με 68.000 χλμ ακτογραμμής, 22 κράτη μέλη με θαλάσσια σύνορα, σχεδόν το 50% των κατοίκων της ΕΕ να διαμένουν σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από την ακτή, και 5 εκατομμύρια ευρωπαίους να απασχολούνται σε σχετικές με τη θάλασσα θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας πάνω από το 5% του ΑΕΠ της ΕΕ, γίνεται αντιληπτό ότι τα θαλάσσια και υδάτινα περιβάλλοντα και οι σχετικές δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Η αλληλεξάρτηση της ΕΕ με το θαλάσσιο περιβάλλον καθιστά αναγκαία την επένδυση στη θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και προστασία των οικοσυστημάτων και να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Ο ρόλος του θαλάσσιου περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο σημαντικός αν αναλογιστούμε τις δυνατότητες που προσφέρει για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ - όπως κλιματική αλλαγή, ενέργεια, υγεία και νέες επιδημίες, αύξηση του πληθυσμού, έλλειψη και ασφάλεια τροφίμων, κ.ά.
Τα βασικότερα σημεία των προτάσεων του Έλληνα Ευρωβουλευτή επικεντρώνονται στα παρακάτω:
  • Ενίσχυση της θαλάσσιας έρευνας και συμβολή της στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων μέσω μιας διατομεακής προσέγγισης.
  • Στενότερη συνεργασία με τα διαρθρωτικά ταμεία και τις εθνικές πολιτικές έρευνας και ανάπτυξης
  • Δημιουργία κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των ερευνητών και των ατόμων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο.
  • Επαρκής χρηματοδότησης για τα προγράμματα θαλάσσιας έρευνας .
«Μέχρι και σήμερα, πάνω από το 90% της θαλάσσιας βιοποικιλότητας παραμένει πρακτικά ανεξερεύνητοκαι αυτή η έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων καθιστά τις προσπάθειες για την επίτευξη αειφόρου διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών υδάτων ακόμα πιο δυσχερείς. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την ανάγκη μιας συνολικής πολιτικής για τη θάλασσα που θα βασίζεται σε επιστημονική γνώση και αξιόπιστα δεδομένα. Πιστεύω βαθύτατα ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει συστηματικά στη θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων για την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε φυσικούς, διατροφικούς, ενεργειακούς και βιολογικούς πόρους. Η γνωμοδότηση που υπερψηφίστηκε σήμερα από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είναι ένα θετικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι αυτονόητο ότι η θαλάσσια έρευνα είναι ιδιαίτερη σημαντική και για τη χώρα μας. Η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λαό μας, τις παραδόσεις μας, την κοινωνία και την οικονομία μας και μπορεί να προσφέρει σημαντικές διεξόδους ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην ΕΕ ως προς την απασχόληση στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, με περισσότερους από 30.000 Έλληνες να απασχολούνται άμεσα σε αυτούς τους τομείς (2009). Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση στην ΕΕ ως προς το μέγεθος της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, με αξία προϊόντων που αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. 
Η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία και η σύνδεσή τους με την παραγωγή θα βοηθήσουν αφενός σε μια περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και αφετέρου θα υποστηρίξουν την αυτονόητη ανάγκη υλοποίησης ενός μοντέλου «γαλάζιας ανάπτυξης» για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς μετά το πέρας των ψηφοφοριών.