Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Λάου- λάου



ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ
To πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι το γενικό όριο συνταξιοδότησης; Αν, δηλαδή, ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ θα βγαίνει στα 65 ή στα 67; Πριν φτάσουμε εκεί, δεν υπάρχουν κρισιμότερα ζητήματα να αντιμετωπισθούν; Υπάρχουν και είναι ένα βουνό. Αλλά εκεί οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιβληθούν διά πυρός και σιδήρου. Συχνά και με τεράστιο κοινωνικό κόστος. Οπότε, προτιμότερο το λάου - λάου.

Οσο παράδοξο και αν ακούγεται, το γενικό όριο ηλικίας αποτελεί μακρινή υπόθεση για τον περισσότερο κόσμο. Οι τριαντάρηδες δεν διανοούνται ότι κάποτε θα πάρουν σύνταξη. Εχουν παραιτηθεί από την ιδέα. Οι σαραντάρηδες και οι πενηντάρηδες καίγονται να κρατήσουν τη δουλειά τους. Στον ιδιωτικό τομέα, όπου πέφτουν κορμιά, το εξήντα πέντε - εξήντα επτά αποτελεί ερώτημα πολυτελείας. Οι εξηντάρηδες, πάλι, αισθάνονται ότι θα τη σκαπουλάρουν. Κάποια μεταβατική διάταξη θα προκύψει για τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λίγο έτσι, λίγο αλλιώς, η δυσφορία εκτονώνεται.
Αντίθετα, αν πεις στην τρίτεκνη μητέρα ότι καταργείται η σύνταξη με εικοσαετία, θα βρεθείς απέναντι σ' έναν άνθρωπο έξαλλο. Αντιδρά έτσι γιατί κινδυνεύει ένα προνόμιο που κρατούσε στο χέρι της. Αν πεις στην ανύπαντρη κορασίδα που εισπράττει επί πενήντα χρόνια τη σύνταξη του στρατιωτικού πατέρα της ότι αυτό πάει, τελείωσε, θα δώσεις τέλος στο μεγαλύτερο από τους παραλογισμούς του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά θα προκαλέσεις ανθρώπινα δράματα. Πεταμένα χρήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά αυτά στηρίζουν το εισόδημά της. Μπορεί να βρει δουλειά σ' αυτήν την ηλικία; Ούτε στις καλές εποχές. Αν πας στον αξιωματικό και του πεις ότι είναι παράλογο να παίρνει σύνταξη στα σαράντα κάτι, δηλαδή στην επαγγελματικά ωριμότερη ηλικία, θα βγουν από το συρτάρι οι κασέτες για τους «φύλακες των συνόρων». Ακόμη και τη μητέρα που πλήρωσε δεκαπέντε χρόνια εισφορές και θα εισπράττει σύνταξη για καμιά πενηνταριά, αν της λιγοστέψεις τα τετρακόσια ευρώ, θα πέσουν πάνω σου να σε φάνε ζωντανό. Ψίχουλα εισέφερε στον κουμπαρά του ασφαλιστικού συστήματος. Ουσιαστικά, την πληρώνει ο εργάτης που δουλεύει μέχρι τα εξήντα πέντε του στη σκαλωσιά. Αλλά είναι «χαμηλοσυνταξιούχος» και αν την αγγίξεις, είσαι ανάλγητος. Συμπέρασμα: πάλι θα πληρώσουν τις νύφες τα συνηθισμένα θύματα.