Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Μία ακόμη δικαίωση για τα παιδιά των πολυτέκνων που ενώ είχαν επιτύχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2011 αποκλείστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με την 245/2012 Απόφασή του, δικαίωσε φοιτήτρια που ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια, η οποία ενώ επέτυχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2011, διεγράφη από την Σχολή εισαγωγής της . Η φοιτήτρια μπορεί να επανεγγραφεί  στη Σχολή στην οποία επέτυχε και να συνεχίσει κανονικά  τη φοίτηση της.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο με αντισυνταγματική και αιφνιδιαστική απόφαση του τον Μάιο του 2011 έθεσε ως προαπαιτούμενο για την χρήση της πολυτεκνικής ιδιότητας από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων και την υπαγωγή τους στην ειδική κατήγορία να μην έχει συμπληρώσει κανείς από τα τέκνα της οικογένειας το 23ο έτος της ηλικίας του. Η επίμαχη απόφαση μετά από αγώνα των πολύτεκνων οικογενειών και αφού εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους πολύτεκνους  καταργήθηκε με πρόσφατη τροποποίηση , η οποία ωστόσο δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου σε σχετική δήλωση της τόνισε  “οι πολύτεκνες οικογένειες πέρα από τις οξυμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή την δύσκολη εποχή βρέθηκαν αντιμέτωπες και με την αναλγησία του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Αυτά τα παιδιά, τα οποία πέτυχαν στις Πανελλήνιες – και σε αρκετές περιπτώσεις με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία- βίωσαν μία απίστευτη ταλαιπωρία. Το Υπουργείο Παιδείας στην αρχή αυθαιρέτως κατήργησε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισοβιότητα της πολυτεκνικής ιδιότητας και τώρα, παρόλο που ακύρωσε την εν λόγω απόφαση, αναγκάζει αυτούς που αδικήθηκαν να τρέχουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Το Υπουργείο οφείλει ν' αποκαταστήσει πλήρως αυτή την αδικία και να δώσει επιτέλους οριστικό τέλος σ' αυτό το θέατρο του παραλόγου”.