Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αγωγή κατά της Apple και ορισμένων από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για να καθορίσουν τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων στο ψηφιακό κατάστημα της Apple, iTunes, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα Wall Street Journal.
Η αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έχει στόχο την Apple και τους οίκους Hachette SA, Macmillan, Penguin και Simon & Schuster, σύμφωνα με το Bloomberg. Με εξαίρεση την Apple και τους Penguin και Macmillan, οι υπόλοιποι οίκοι έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό για τις αγωγές.
Η Apple και ο Macmillan, που ανήκουν στον γερμανικό εκδοτικό οίκο Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH, αρνήθηκαν να μπουν σε διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που έκαναν για τις τιμές προωθούσαν τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων, στην οποία προηγουμένως κυριαρχούσε η Amazon.com, σύμφωνα με το πρακτορείο. Στο δικαστήριο αναμένεται επίσης να δώσει τη μάχη του για δικαίωση και ο Penguin.
Σύμφωνα με την Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, η προσφυγή των αμερικανικών αρχών αφορά πέντε εκδοτικούς οίκους, τους τέσσερις που προαναφέρονται και τον HarperCollins, ο οποίος, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, έχει μαζί με τους Simon & Schuster και Hachette Book Group αρχίσει συνομιλίες για να καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές.
Η προσφυγή αυτή αναμενόταν ευρέως μετά τα δημοσιεύματα τον περασμένο μήνα που ανακοίνωναν ότι δικηγόροι της κυβέρνησης εξέταζαν τους όρους των συμφωνιών της Apple με τους εκδότες, με τις οποίες οι δεύτεροι όριζαν κατώτερο όριο στις τιμές λιανικής για τα βιβλία. Οι συμφωνίες αυτές υπεγράφησαν πριν από την κυκλοφορία στην αγορά του iPad τον Απρίλιο του 2010 και έδωσαν στους εκδότες εξουσία στον καθορισμό των τιμών με την Apple να εγγυάται το 30% της λιανικής τιμής.
Πριν από τη συμφωνία αυτή, εταιρείες λιανικής, όπως η Amazon, αγόραζαν βιβλία σε τιμές χονδρικής και μπορούσαν να τα πωλούν με έκπτωση. Η Amazon αναγκάστηκε να αποδεχθεί τους νέους όρους όταν οι εκδότες την απείλησαν με μποϊκοτάζ αν δεν συμφωνούσε με το νέο μοντέλο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
|