"Μπλοκάρονται" με δικαστική απόφαση οι λογαριασμοί της εταιρείας (και του ιδιοκτήτη της), που ανέλαβε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και εγκαταστάσεων για καλλιέργεια σαλιγκαριών τάζοντας κρατικές επιδοτήσεις σε μικροεπενδυτές και δεν παρέδωσε τα έργα.
Των Φώτη Κουτσαμπάρη, Κώστα Καντούρη
Των Φώτη Κουτσαμπάρη, Κώστα Καντούρη
Το θέμα αποκάλυψε η "Μ" ύστερα από καταγγελίες ιδιωτών, ενώ οι καταγγελίες πέφτουν "βροχή" στην εφημερίδα μας από πολίτες που έπεσαν θύματα και φοβούνται ότι έχουν χάσει τα χρήματά τους.
Η εταιρεία, με έδρα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, φέρεται να απέσπασε τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ από περίπου 70 μικροεπενδυτές, από τους οποίους έπαιρνε ως προκαταβολή 35.000 ευρώ για κάθε μονάδα φωτοβολταϊκών ή καλλιέργειας σαλιγκαριών που θα έστηνε. Υποτίθεται ότι η εταιρεία, θα κατέθετε τους φακέλους στο υπουργείο Ανάπτυξης προς χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. Με την εταιρεία συνεργάζονταν εταιρείες με έδρα στην Αθήνα, στη Λαμία, ακόμη και στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας.
Το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εργολάβου που ανέθεσε στην καταγγελλόμενη εταιρεία τέσσερα έργα κόστους 35.000 ευρώ το καθένα, εξέδωσε προσωρινή διαταγή, απαγορεύοντας τη μεταβολή της νομικής και πραγματικής περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας και του ιδιοκτήτη, στο ποσό των 200.000 ευρώ. Ο εργολάβος ανέθεσε στην εταιρεία την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τέσσερα αγροτεμάχια στην Ημαθία, τα τρία στο Πλατύ και το ένα στην Αγία Μαρίνα.
Τα συμφωνητικά μεταξύ του εργολάβου και της εταιρείας υπογράφηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2011 και, σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνονται σ’ αυτά, τα χρήματα για την εγκατάσταση καταβλήθηκαν στον ιδιοκτήτη της καταγγελλόμενης εταιρείας, συνολικά 140.000 ευρώ. Ωστόσο ο ανάδοχος των έργων, σε βάρος του οποίου υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ιδιωτών, παρότι είχε υποχρέωση εντός 15 ημερών να παραδώσει στον εργολάβο εγγυητική επιστολή για την καλή εκτέλεση του έργου, όπως και παραστατικά από τα οποία θα προκύπτει η αγορά ή η παραγγελία των πάνελ για τα φωτοβολταϊκά και του υπόλοιπου εξοπλισμού της εγκατάστασης, δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή του.
"Εκ της μη επιστροφής του οφειλόμενου ποσού υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος και επείγουσα περίπτωση αποφυγής τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων γεγονότων που όχι μόνον θέτουν σε κίνδυνο, αλλά ουσιαστικά ματαιώνουν την οποιαδήποτε διεκδίκηση των δικαιωμάτων μου, δεδομένου μάλιστα ότι ο ανάδοχος αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, όπως είναι ευρέως γνωστό στον συναλλακτικό κύκλο μας, υπάρχει επείγουσα λήψη ασφαλιστικών μέτρων», επισημαίνεται στην αίτηση που κατατέθηκε στο πρωτοδικείο και προσδιορίστηκε να συζητηθεί στα τέλη Μαΐου.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο καταγγελλόμενος ανάδοχος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο εργολάβος να προσφύγει και στα ποινικά δικαστήρια με υποβολή μηνύσεων σε βάρος της εταιρείας για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Μ» την περασμένη Παρασκευή, με τίτλο «Απάτη σε βάρος μικροεπενδυτών», η εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Άννα Καραμόσχογλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Η εισαγγελέας παρήγγειλε στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα και να εξετάσει αν τελέστηκαν τα αδικήματα της απάτης και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.
Οι καταγγελίες
Καθημερινά η «Μ» δέχεται καταγγελίες μικροεπενδυτών που φαίνεται ότι έπεσαν θύματα της εν λόγω εταιρείας, ενώ κάποιοι εξ αυτών καταγγέλλουν ότι μετά την αποκάλυψη της «Μ» εμπλεκόμενοι τους απειλούν ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αν συνεχίσουν τις δημόσιες αναφορές.
«Υπέγραψα συμβόλαιο και με έναν κύριο, Έλληνα, που είχε εταιρεία με έδρα στο Πετρίτσι Βουλγαρίας και παρουσιάστηκε ως συνέταιρος της εταιρείας που είχε έδρα στη Θεσσαλονίκη. Ο κύριος θα μου προμήθευε τον ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, τον οποίο θα παρέδιδα στη συνέχεια στην κατασκευαστική εταιρεία της Θεσσαλονίκης», περιγράφει στη «Μ» ο Δ.Σ. «Υποτίθεται ότι το έργο θα γινόταν σε τρεις μήνες και με διαβεβαίωναν ότι είχαν την επάρκεια που χρειαζόταν. Τους ζήτησα και εγγυητική, αλλά μου απάντησαν ότι οι συμφωνίες εκτελούνται βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Επειδή είμαι ειλικρινής άνθρωπος, πίστεψα ότι έτσι θα ήταν κι αυτοί. Εκτός από τις 35.000 ευρώ, έδωσα 15.200 ευρώ για την περίφραξη του χωραφιού και 15.000 ευρώ εγγυητική, δηλαδή μπήκα μέσα 70.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα δανείστηκα για να κάνω τη δουλειά. Δεν είχα χρήματα ούτε για τον δικηγόρο», αναφέρει το θύμα.
Η καταγγελλόμενη εταιρεία της Καλαμαριάς αναλάμβανε με συμβόλαιο όλες τις οικοδομικές, τεχνικές και ηλεκτρομηχανικές εργασίες που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών έργων, εξαιρουμένης της περίφραξης, των μελετών, και άλλων μηχανημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προμήθεια των μηχανημάτων γινόταν από άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες που μεσολαβούσαν. Η έρευνα του ΣΔΟΕ αναμένεται να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης.