Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ Σπάνιο τμήμα αγάλματος στα χέρια 58χρονου

Τμήμα αγάλματος των κλασικών χρόνων, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους αρχαιολόγους ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, βρέθηκε στην κατοχή 58χρονου στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης.
 Του Κώστα Καντούρη

Οι αστυνομικοί του τμήματος προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της ασφάλειας τον συνέλαβαν για αρχαιοκαπηλία ύστερα από πληροφορίες για διακίνηση αρχαιοτήτων.
Το άγαλμα ήταν κρυμμένο στην αποθήκη του σπιτιού του 58χρονου και αναπαριστά γυναικεία μορφή, ιματιοφόρο. Η ιδιαιτερότητά του, όπως εξήγησαν οι αρχαιολόγοι στους αστυνομικούς, είναι ότι το πίσω μέρος του είναι λείο, χωρίς να έχει σκαλιστεί, και γι’ αυτό εκτιμάται ότι ήταν τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο, πιθανόν κολλημένο στην πρόσοψη αρχαίου κτιρίου, χωρίς να προσδιορίσουν πριν από τις σχετικές έρευνες από ποια περιοχή προέρχεται. Το μαρμάρινο τμήμα είναι ύψους περίπου 45 εκατοστών και αποτελεί τον κορμό του σώματος, στον οποίο διακρίνονται τόσο τα μαλλιά όσο και οι σκαλιστές γραμμώσεις του χιτώνα.
Εκτός του αγάλματος από τον 58χρονο κατασχέθηκαν μικροαντικείμενα και αρχαία νομίσματα κυρίως της μεταβυζαντινής περιόδου. Επίσης βρέθηκαν δύο ανιχνευτές μετάλλων, όπως και κιάλια νυκτός.
Ο συλληφθείς αρνήθηκε προανακριτικά τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα θα τα παρέδιδε στην αρχαιολογική υπηρεσία. Χθες οδηγήθηκε στην εισαγγελέα, η οποία άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή.