Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Να δώσουν πίσω (από) τα κλεμμένα

Πολιτικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε τελειώσει από καιρό από τους ίδιους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης... Η σύλληψή του όμως και κυρίως η συγκυρία στην οποία έγινε, με την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, προκάλεσε πολιτική ένταση.
 

Της Λώρας Ιωάννου

«Δεν υπάρχουν ειδικές μεταχειρίσεις για κάποιους. Καμία εγκληματική πράξη, καμία ενέργεια που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα δεν προστατεύεται από την ασυλία», είπε μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Το μήνυμα από την Ιπποκράτους ήταν διττό: «Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, αλλά θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα». Κι αυτό διότι οι περισσότεροι στο άκουσμα της είδησης της σύλληψης του πρώην κραταιού υπουργού εξέφρασαν καχυποψία για το χρόνο στον οποίο έγινε.

Διαχείριση κρίσης
Από την πλευρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ όμως το κλίμα ήταν διαφορετικό. Πολλοί δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την αναβίωση της σκανδαλολογίας σε μία πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο, με το κόμμα τους να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. «Είναι μία κρίση που πρέπει να διαχειριστούμε και όχι να την υποτιμήσουμε σαν προεξοφλημένο πολιτικό κόστος, επειδή ήταν γνωστό σκάνδαλο», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους. Γι’ αυτό και όλοι όσοι μίλησαν δημοσίως υπερθεμάτισαν και προανήγγειλαν τομές και αλλαγές, που θα βάλουν τέλος στην ατιμωρησία των πολιτικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης μίλησε για «καθεστώς αδιαφάνειας, σκοτεινής διακίνησης μαύρου χρήματος για πολλά χρόνια. Οι θεσμοί πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν, η δικαιοσύνη πρέπει απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της πάση θυσία». Ο Χρήστος Πρωτόπαππας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι «η Βουλή έκανε το καθήκον της παραπέμποντάς τον, τώρα η δικαιοσύνη ενεργεί», αλλά επισήμανε ότι όλα έγιναν με καθυστέρηση. Υπήρξαν και πολύ εντονότερες φωνές, όπως αυτή του βουλευτή Ιωαννίνων Σάκη Οικονόμου, που δήλωσε: «Και πολύ αργήσαμε! Δυστυχώς η μεταπολίτευση, παρότι εδραίωσε τη δημοκρατία στη χώρα μας, είχε και τα σκοτεινά σημεία της. Η κορυφή ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι όμοιοί του από το πολιτικό σύστημα».

Βολές και σε Βενιζέλο
Από την πλευρά της η ΝΔ με τη δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη θέλησε προεκλογικά να συμπεριλάβει πολιτικά το «όλον ΠΑΣΟΚ», μιλώντας για συνευθύνη. «Έστω και αργά ο πρώην υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεών του, ο Α. Τσοχατζόπουλος, παίρνει το δρόμο που έδειξε η δικαιοσύνη», είπε προσθέτοντας ότι είναι το τρίτο κορυφαίο στέλεχος του κινήματος που κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές, μετά τους Τάσο Μαντέλη και Θόδωρο Τσουκάτο. «Η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του δημοσίου αποκαλύπτεται. Και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο διαχειρίζονταν επί χρόνια το δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Η πολιτική ένταση φαίνεται ότι θα ανέβει κι άλλο, καθώς ήδη εκτοξεύτηκαν οι πρώτες κατηγορίες κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποβρυχίων. Από τη ΝΔ ο Αργύρης Ντινόπουλος είπε χθες: «Το 2010 ήταν γνωστές οι μίζες του Άκη. Και η έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο. Και τι κάνει ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας -και σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- Ευάγγελος Βενιζέλος; Ξεπλένει την αμαρτωλή σύμβαση του Άκη. Για τον Άκη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Αλλά φταίει μόνον αυτός;». Το ίδιο υποστήριξε και ο νέος εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Γιώργος Κύρτσος. «Τον Τσοχατζόπουλο τον έπιασαν, με τον Βενιζέλο τι θα κάνουν;», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «έβαλε την υπογραφή του, για να πάρουμε και τα υπόλοιπα γερμανικά υποβρύχια, κόστους 2 δισ. ευρώ».

Αιχμές για προεκλογικές σκοπιμότητες
Με μία «βεντάλια» αιχμηρών δηλώσεων για το timing και τις σκοπιμότητες αντέδρασαν στην είδηση της σύλληψης του Άκη Τσοχατζόπουλου και των άλλων εμπλεκομένων τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Αλέκα Παπαρήγα, γ.γ. του ΚΚΕ, μίλησε για «μεθοδευμένη σύλληψη με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα συζήτησης». Όμως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε απροκάλυπτα για μία «πολύ βολική ημερομηνία» και επισήμανε ότι «πρόκειται για σχεδιασμό δημιουργίας εντυπώσεων από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που όλα αυτά τα χρόνια υπέθαλπαν τη διαφθορά», ενώ χαρακτήρισε συγκοινωνούντα δοχεία την πολιτική, τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. «Επιτέλους έπειτα από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η δικαιοσύνη λειτούργησε», δήλωσε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε με νόημα: «Όταν αυτό γίνεται την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, υπάρχει ο φόβος να εκληφθεί από τους πολίτες σαν ένας φερετζές του πολιτικού συστήματος, το οποίο καταρρέει και το οποίο πριν από λίγες ημέρες αθώωσε τη Siemens». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε έμφαση στη συνέχεια της υπόθεσης, καθώς, όπως είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «απαιτούνται όχι μόνον δικαστικές αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες» και ζήτησε πάγωμα της προμήθειας των υποβρυχίων. Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου τέλος μίλησε για αδιαφάνεια και διαφθορά του συστήματος.
 


Από την παντοδυναμία στη σύλληψη

Η σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου χθες το πρωί έξω από το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν η τελευταία πράξη μιας δικαστικής έρευνας, που είχε αρχίσει το 2010.
Η δίωξη αφορά περισσότερα από δέκα άτομα, που προσέρχονται στον εισαγγελέα κατηγορούμενα για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Βασικές κατηγορίες είναι η δωροδοκία και η απιστία εναντίον του δημοσίου για πράξεις που συνδέονται με τα εξοπλιστικά, δηλαδή τα υποβρύχια, τα TOR M1 και πιθανόν τα Leopard.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και πήρε από τον ανακριτή προθεσμία, για να απολογηθεί τη Δευτέρα του Πάσχα. Έως τότε θα παραμείνει κρατούμενος.

Το χρονικό
Πώς όμως ο πρώην κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό μέλος του κόμματος έφτασε στη δικαιοσύνη και ίσως οδηγηθεί στη φυλακή; Την υπόθεση ανέλαβε πριν από δέκα ημέρες ο ανακριτής Γαβριήλ Μάλλης, ο οποίος θεώρησε ότι το ανειλικρινές πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου συνδέεται με τα σκάνδαλα που τον βαρύνουν, ότι δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και της κόρης του προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται για τέσσερα σπίτια, για τα οποία άρχισε έρευνα το ΣΔΟΕ το Μάιο του 2010 έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ της «Real News». Της έρευνας των σπιτιών ακολούθησε νέα έρευνα από την ίδια εφημερίδα για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου.
Ειδικότερα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν τα σπίτια που βρίσκονται στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αξίας 1.100.000 ευρώ, το οποίο είναι στο όνομα της συζύγου του Βίκης, στη Δεινοκράτους, στο όνομα της κόρης του Αρετής, στην Κόμνα Τράκα και το συγκρότημα κατοικιών στην Κεφαλληνίας. Κάτοχος των τελευταίων δεν φαίνεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος αλλά άλλα πρόσωπα ή offshore εταιρείες. Οι οικίες σχετίστηκαν με τις δικογραφίες για την υπόθεση των υποβρυχίων και αυτή που προέκυψε από την εξεταστική για τη Siemens.

Υποβρύχια
Όσον αφορά τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε το 2000 επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και η δεύτερη το 2002 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.
Τον Ιανουάριο του 2011 η γερμανική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη κατά των στελεχών της Φέροσταλ και της HDW για απιστία εναντίον του γερμανικού δημοσίου, από την οποία προέκυψε δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων. Η δικογραφία αφορά τη δικαστική διαμάχη της off shore Dolmarton, της οποίας εκπρόσωπος φέρεται να είναι ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, με τη Φέροσταλ. Η Dolmarton διεκδικούσε από τη Φέροσταλ αμοιβή 65 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα. Διαπιστώθηκε ότι το ποσό ναι μεν δόθηκε, αλλά πήγε σε μίζες. Ειδικότερα φέρεται να εισπράχθηκαν από την «ομάδα Α», στην οποία σύμφωνα με μάρτυρες συμμετείχαν και έλληνες αξιωματούχοι, όπως ο Γιάννης Μπέλτσος, στενός φίλος του Άκη, σύμβουλός του και γραμματέας σε πολλά υπουργεία. Πόσα φέρεται να πήρε ο Γ. Μπέλτσος; Τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ.
Στη γερμανική δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα στελεχών της Φέροσταλ, τα οποία περιέγραψαν συναντήσεις τόσο με τον κ. Μπέλτσο όσο και με τον Άκη Τσοχατζόπουλο την επίμαχη περίοδο, προκειμένου να κλείσει η αγορά των υποβρυχίων.
Από τα στοιχεία της γερμανικής δικογραφίας διαπιστώθηκαν οι μίζες, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το ΣΔΟΕ. Στα χέρια της δικαιοσύνης βρίσκονται και δύο πορίσματα του ΣΔΟΕ που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για 312 έργα, όλα ανεκτέλεστα. Τα έργα μπορεί να μην υλοποιήθηκαν, αλλά τα χρήματα καταβλήθηκαν, γεγονός που παραπέμπει σε μίζες.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ Δείγμα εξυγίανσης της λειτουργίας του κράτους
«Δεν μπορώ να είμαι ευτυχής για την κατάληξη του ανδρός, αλλά είμαι ικανοποιημένος από την πολύ καλή δουλειά που έγινε στην επιτροπή μας, που κατάφερε να φωτίσει όλες τις πλευρές της υπόθεσης των υποβρυχίων και να βρει όλες τις άκρες του νήματος», δήλωσε στη «Μακεδονία» ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Μάρκος Μπόλαρης. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής Σερρών, «είναι η πρώτη φορά που εξαιτίας πορίσματος εξεταστικής επιτροπής της Βουλής παραπέμπεται έλληνας πολιτικός στη δικαιοσύνη» και τονίζει ότι «αυτό είναι δείγμα εξυγίανσης στη λειτουργία του κράτους και των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον τόπο. Ο στόχος να αποδοθεί στη δικαιοσύνη και να επιστρέψουν τα χρήματα που χάθηκαν στο δημόσιο, όπου και ανήκουν, είναι πλέον πιο κοντά».



ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ Σαν έτοιμοι από καιρό...

Μία διαρροή για την επικείμενη σύλληψή του και το σχετικό ανακριτικό ένταλμα ήταν αρκετά για να προετοιμάσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος την προσαγωγή του στη γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής. Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί συγκέντρωσαν αμέσως τους δικηγόρους του στο σπίτι της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33.
Πριν από την είσοδο των αστυνομικών, είχαν πραγματοποιηθεί προφορικές διαβουλεύσεις μέχρι και για τον τρόπο προσαγωγής του. Πριν από τον Ακη Τσοχατζόπουλο από την πόρτα βγήκε η σύζυγός του, η οποία αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί. Αντίθετα απάντησε ο οδηγός της, συστήνοντας «υπομονή πέντε λεπτά».
Το χρονικό διάστημα που προανήγγειλε την έξοδο του πρώην υπουργού δεν πέρασε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, εμφανώς καταβεβλημένος, βγήκε από την κεντρική είσοδο του σπιτιού λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί συνοδευόμενος από τρεις αστυνομικούς, χωρίς να φοράει χειροπέδες, και αμέσως επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο της ασφάλειας. Προσερχόμενος στη γενική αστυνομική διεύθυνση ο πρώην υπουργός περιορίστηκε να πει μόνο «θα τα πούμε στον ανακριτή» και το απόγευμα οδηγήθηκε στον ανακριτή για την ενεργοποίηση του εντάλματος.
Παράλληλα με τη σύλληψή του, έρευνες έγιναν στα σπίτια της συζύγου του και της κόρης του, απ’ όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ στο σπίτι της κόρης του βρέθηκε και ένα κιλό χρυσού σε πλάκες, που επίσης κατασχέθηκε.

Δεν ξαφνιάστηκε ο Σαχπατζίδης
Η αναζήτηση του 63χρονου επιχειρηματία και μετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιώργου Σαχπατζίδη, συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, θεωρούνταν βέβαιη από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ακόμη και πριν διαβιβαστεί το ένταλμα σύλληψής του από τον ανακριτή Αθηνών. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στήθηκε επιχείρηση από τα τμήματα αναζητήσεων και οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας, καθώς τα εντάλματα ήταν τρία. Εκτός του 63χρονου επιχειρηματία, αφορούσαν τον 75χρονο Νικόλαο-Παύλο Ζήγρα, στενό συγγενή του Α. Τσοχατζόπουλου, και τον ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας Αστέριο Οικονομίδη.
Η πρώτη επέμβαση των αστυνομικών του τμήματος αναζητήσεων έγιναν στα γραφεία της εταιρείας σούπερ μάρκετ του Γ. Σαχπατζίδη στον Φοίνικα. Ο επιχειρηματίας δεν έδειξε να ξαφνιάζεται, αλλά φάνηκε ότι περίμενε τους αστυνομικούς. Η σύλληψη καταγράφηκε στις 12.30 μ.μ. και ο 63χρονος ακολούθησε τους αστυνομικούς, οι οποίοι του πέρασαν χειροπέδες, αφού του διάβασαν το ένταλμα του ανακριτή. Σύμφωνα με αυτό, ο Γ. Σαχπατζίδης κατηγορείται για συναλλαγές που είχε μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και μέσω τρίτων προσώπων, όπου κατέληξαν χρήματα από δωροδοκίες. Κρίθηκε ύποπτος είτε να επαναλάβει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα) είτε να φύγει από τη χώρα.
Μπροστά στους υπαλλήλους της εταιρείας οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στους χώρους των γραφείων, απ’ όπου κατασχέθηκαν έγγραφα, χωρίς όμως να αξιολογηθούν. Ερευνά έγινε και στο σπίτι του στην Κατερίνη, από το οποίο κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά και έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζονται ουσιώδη, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν άνοιγε την πόρτα
Περιπετειώδης ήταν η σύλληψη του 75χρονου εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εντοπίστηκε τελικά στο σπίτι της κόρης του στην οδό Αναγεννήσεως 40. Αστυνομικοί του τμήματος δίωξης οργανωμένου εγκλήματος πραγματοποίησαν παράλληλες εφόδους τόσο στο συγκεκριμένο σπίτι όσο και σε αυτό της δεύτερης κόρης του. Όπως αποκαλύφτηκε στη συνέχεια, ο Νικόλαος Ζήγρας είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη και έμεινε το βράδυ σε ξενοδοχείο.
Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν έξω από την πόρτα του διαμερίσματος στον τέταρτο όροφο της οικοδομής κανείς δεν άνοιγε την πόρτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι του τηλεφώνησαν προειδοποιώντας ότι θα παραβίαζαν την είσοδο με εισαγγελική εντολή και τότε μόνον άνοιξε, για να συλληφθεί. «Ο,τι θέλετε παιδιά», ήταν τα πρώτα λόγια του Ν. Ζήγρα, ο οποίος ακολούθησε αμέσως τους αστυνομικούς της Ασφάλειας λίγο πριν από τη μιάμιση μετά το μεσημέρι. Από το σπίτι κατασχέθηκε μία ατζέντα του 75χρονου, που στάλθηκε στην Αθήνα. Και οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα στην πρωτεύουσα.
Ερευνες στη Θεσσαλονίκη έγιναν και για τον εντοπισμό του επιχειρηματία Αστέριου Οικονομίδη, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με αστυνομικές πηγές διαμένει στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τα γραφεία της εταιρείας του στην Καλαμαριά είναι επί μέρες κλειστά, όπως φαινόταν από φακέλους αλληλογραφίας που βρέθηκαν στην είσοδο. Ακόμη συνελήφθη η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία εντοπίστηκε στον νομό Καρδίτσας.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
kantouris@hotmail.com




ΠΑΡΟΛΙΓΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Από τότε που έχασε, άλλαξε

Η χθεσινή σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου μπορεί να προκαλεί έντονες εντυπώσεις και από πολλούς να χαρακτηρίζεται «τέλος εποχής» ή γεγονός που σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα, αλλά πολλοί χθες στη Θεσσαλονίκη την υποδέχθηκαν ως αναμενόμενη.
Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που διατηρούν επαφές με τον πρώην υπουργό, θεωρούν ότι πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνιακό «τερτίπι», που προεκλογικά στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Πολιτικό περιεχόμενο στη σύλληψή του αποδίδει και ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Σε επικοινωνία που είχε μαζί τους χθες μέσα από τη ΓΑΔΑ, τόνιζε ότι δεν είναι τυχαία η σύμπτωση της σύλληψής του με την προκήρυξη των εκλογών και την ανακοίνωση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ που ήταν ιδρυτικό μέλος, διετέλεσε γραμματέας και παρ’ ολίγον πρόεδρός του και έπειτα από 37 χρόνια, τον Απρίλιο του 2011, τον διέγραψε οριστικά από τα μητρώα του κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για υποθέσεις προμηθειών από εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ ακολούθησε την 1η Ιουλίου 2011 η απόφαση της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία για άσκηση ποινικής δίωξη εις βάρος του, για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ποιος είναι
Ο Απόστολος - Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από την Κωνσταντινούπολη. Ίσως γι’ αυτό και ο Άκης υπήρξε παίκτης της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ για δύο χρόνια (1953 - 1954).
Το 1959 μεταναστεύει στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εργάζεται και σπουδάζει στο πολυτεχνείο πολιτικός μηχανικός (1964) και αργότερα οικονομολόγος μηχανικός (1967). Στη συνέχεια απασχολείται σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο. Από το 1967 εμπλέκεται στον αντιδικτατορικό αγώνα και το1968 συναντά τον Ανδρέα Παπανδρέου και εντάσσεται στο ΠΑΚ. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα, στις εκλογές του 1981 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας, ενώ από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και την κυβέρνηση Σημίτη το 2004: υπουργός Ανάπτυξης 2001 - 2004, Εθνικής Άμυνας 1996 - 2001, Εσωτερικών 1993 - 1996, Μεταφορών και Επικοινωνιών 1989 - 1990, Δημόσιας Τάξης Μάρτιο - Ιουνίου 1989, Εσωτερικών 1987 - 1989, Προεδρίας της Κυβέρνησης 1981 - 1985, Εργασίας Ιούνιος - Ιούλιος 1985, Παρά τον πρωθυπουργό 1984 -1985 και Δημοσίων Έργων 1981 -1984. Επίσης, διετέλεσε υπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, ενώ το 1995 ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού κατά το διάστημα της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1996 διεκδικεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά εκλέγεται ο Κ. Σημίτης. Ακολούθως χάνει τη μάχη και του συνεδρίου που ακολουθεί, με τον Κ. Σημίτη να εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η εξέλιξη θεωρείται σημαντική και κρίσιμη για τη μετέπειτα πορεία του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έκτοτε φέρεται να κινείται πιο αυτόνομα και σύμφωνα με πληροφορίες της περιόδου είχε κινηθεί μέχρι και για τη δημιουργία νέου κόμματος. Ωστόσο, παραμένει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σταδιακά χάνει την αίγλη του παρελθόντος. Το 2004 δέχθηκε οξεία κριτική για τον πολυτελέστατο γάμο του στο Παρίσι και στις εκλογές του 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί, καταλαμβάνοντας την 7η θέση ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 2009 δεν αποτόλμησε τη συμμετοχή του, ενώ ήδη διάφορα δημοσιεύματα είχαν αποδομήσει το προφίλ του στενού συνεργάτη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που είχε κερδίσει τον τίτλο του «ωραίου Μπρούμελ του κινήματος»…

Ν. ΖΗΓΡΑΣ Ο ξάδερφος ταμίας και οικονομικός σύμβουλος
Η σύλληψη του Νικολάου Ζήγρα, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση των υποβρυχίων, εξαδέλφου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, εξίσου δεν αιφνιδίασε όσους παρακολουθούν τις διαδρομές των σχέσεων πολιτικής και οικονομίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο 75χρονος Νίκος Ζήγρας για χρόνια θεωρείτο ο έμπιστος άνθρωπος του πρώην υπουργού, το δεξί του χέρι, κυρίως για τις υποθέσεις εκτός κόμματος. Πρώην επιχειρηματίας στο χώρο της ξυλείας και των επίπλων με κατάστημα στην Ξηροκρήνη, ο Νίκος Ζήγρας εγκατέλειψε νωρίς τις προσωπικές του δραστηριότητες, για να απασχοληθεί αποκλειστικά με υποθέσεις του Άκη. Οι πληροφορίες τον αναφέρουν ως «ο ταμίας του Άκη», ο άνθρωπος δηλαδή που διαχειριζόταν τις οικονομικές υποθέσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ήπιο άνθρωπο, που δεν εμπλεκόταν ποτέ στα κομματικά ή τα πολιτικά του υπουργού. Κάτοικος Αθηνών, ερχόταν συχνά στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο για υποθέσεις του Άκη αλλά και για να δει τις δύο κόρες του, ενώ σύχναζε στο παραδοσιακό καφέ Βυζάντιο -πριν από την ανακαίνισή του- στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου συναντούσε τη γνωστή πασοκική «παρέα του Βυζαντίου», χωρίς όμως να διεκδικεί ρόλο ουσιαστικής συμμετοχής. Ωστόσο, επέλεγε να προκαλεί τους θεσσαλονικείς «συντρόφους», κρατώντας συχνά την αθλητική εφημερίδα «Φως», που είναι ταγμένη στον πλευρό του Ολυμπιακού. Δεν «ξανοιγόταν» σε συζητήσεις γύρω από τα οικονομικά ζητήματα και υποθέσεις ούτε αναφερόταν ως διαχειριστής στις «off sore» εταιρείες Torcasso και Blue Bell, που συνδέονται με τις αγοραπωλησίες των ακινήτων που καταλήγουν στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Τσοχατζόπουλου.