Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Οι αστυνομικοί ομολόγησαν το φιάσκο της Σίνδου

Η απόλυτη ανικανότητα της ΕΛΑΣ στον σχεδιασμό και στην καταδίωξη 36χρονου τοξικομανή, θύμα της οποίας έπεσε 59χρονος οδηγός του ΟΑΣΘ, στο μακελειό της Σίνδου τον Μάιο του 2008 επιβεβαιώθηκε χθες από τους ίδιους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη γιγαντιαία κατά τ’ άλλα επιχείρηση, αλλά και τους αυτόπτες μάρτυρες-θύματα του πρωτοφανούς επεισοδίου.
 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Για να θυμίσουμε το μακελειό που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, τοξικομανής που είχε παραδοθεί σε αστυνομικούς του τμήματος Σίνδου για κλοπή πορτοφολιού έκλεψε το υπηρεσιακό περίστροφο του αστυνομικού συνοδού του, εκμεταλλευόμενος τη χαλαρότητα των μέτρων, αφού δεν τον είχαν δεσμεύσει με χειροπέδες, επειδή ήταν... γνωστός. Στη συνέχεια κατάφερε να ξεφύγει, πυροβολώντας εναντίον των αστυνομικών με το όπλο. Ακολούθησε περιπετειώδης καταδίωξή του, καθώς ο δραπέτης κατάφερε να αρπάξει δύο αυτοκίνητα, ένα περιπολικό της Ασφάλειας και να κρατήσει ομήρους οδηγούς επιβατικών. Στην πορεία του μπήκε στο λεωφορείο της γραμμής που οδηγούσε ο άτυχος 59χρονος οδηγός του ΟΑΣΘ Παναγιώτης Πυξόπουλος και με το πιστόλι του αστυνομικού πυροβόλησε και τον σκότωσε. Στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από ιδιώτη, τον οποίο είχε πάρει επίσης όμηρο.
«Τον σημάδευα δίπλα στο κεφάλι για να φοβηθεί και να τον ακινητοποιήσω, ήμουν εκπαιδευμένος γι’ αυτό», κατέθεσε αστυνομικός στη δίκη του 36χρονου που άρχισε χθες, προκαλώντας θυμηδία στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Ο αστυνομικός συμμετείχε σε ένοπλη συμπλοκή με τον μακελάρη, αλλά παρά τα πυρά του ίδιου και συναδέλφων του ο τοξικομανής, «σαν κύριος» όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε άλλος αστυνομικός, μπήκε σε περιπολικό της Ασφάλειας που είχε εγκαταλειφθεί και διέφυγε. «Αυτοί ήταν στα δέκα μέτρα κοντά του και πυροβολούσαν στην... ταράτσα», συμπλήρωσε ένας από τους ομήρους του 36χρονου, επιμένοντας μάλιστα πως ο τραυματισμός ενός αστυνομικού προήλθε από φίλια πυρά και όχι από τον δράστη.
Χαρακτηριστικό της έλλειψης συντονισμού της ΕΛΑΣ ήταν αυτά που κατέθεσαν αστυνομικοί, ότι «ακόμη και οι εντολές του κέντρου της Άμεσης Δράσης ήταν ασαφείς», ενώ άλλοι τόνισαν πως όταν τον καταδίωκαν δεν γνώριζαν ότι είχε σκοτώσει άνθρωπο. Πρωτόδικα ο τοξικομανής είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, 24 χρόνια και 10 μήνες, ενώ είχαν τιμωρηθεί και οι αστυνομικοί που τον έχασαν από τα χέρια τους.