Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Χάκερ χτύπησαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Μία ακόμη κυβερνοεπίθεση, με στόχο αυτή τη φορά δήμους, πανεπιστήμια και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες από έλληνες υποστηρικτές των Anonymous, οι οποίοι έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο στοιχεία από δημοτολόγια, εταιρικά οικονομικά δεδομένα και πλήθος ευαίσθητων αρχείων πολιτών.

 Η είδηση, την οποία αποκάλυψε ιστότοπος που ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας υπολογιστών, έκανε τον γύρο της χώρας, μιας και η ηλεκτρονική επίθεση από μέλη της ελληνικής κοινότητας υποστήριξης των Anonymous ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι χακτιβιστές απέστειλαν μήνυμα, με το οποίο ανακοίνωναν την πράξη τους στην ιστοσελίδα SecNews. Κατόπιν έρευνας των συντακτών της, προέκυψε πως τα στοιχεία που είχαν αναρτηθεί αφορούν το Δημοτολόγιο Καρδίτσας, το ΤΕΙ Καβάλας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αναφορικά με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φαίνεται ότι τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει αφορούν εξολοκλήρου την γενική γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και συγκεκριμένα αρχεία της γενικής διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου & Προϋπολογισμού και αρχεία της γενικής διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων.
Όπως είναι σαφές από όσα λένε στο μήνυμά τους οι χάκερ, η επιλογή στόχων έγινε με μοναδικό κριτήριο να ανήκουν στο δίκτυο Syzefxis και τα χτυπήματα να είναι σε σέρβερ υψηλής ασφάλειας. Όσο για τους λόγους που τους οδήγησαν στην πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα απάτης, οι χάκερ υποστηρίζουν πως το έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Επιπλέον τονίζουν πως έχουν πλήρη πρόσβαση σε δήμους, υπουργεία, πολεοδομίες, τηλεφωνικά κέντρα κρατικών υπηρεσιών (πιθανόν με δυνατότητα παρακολούθησης συνδιαλέξεων), κρατικές κάμερες ασφάλειας κ.ά.
Από πλευράς των ελληνικών αρχών δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση για το θέμα.