Τρίτη 24 Απριλίου 2012

"Μαύρες" προβλέψεις από την ΤτΕ. Ύφεση 5% και ανεργία πάνω από 19%

 
Βαθύτερη ύφεση εκτιμά η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012. Στη εν λόγω έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι η ύφεση θα πλησιάσει το 5% ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 19%.
Στην ομιλία του προς τους μετόχους της Τραπέζης ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας την παρούσα χρονική στιγμή, δύο χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο.
"Παρά την πρόοδο που συντελέστηκε", σημειώνει, "οι ολιγωρίες, οι καθυστερήσεις και η ύφεση, κατά το ενδιάμεσο διάστημα, επιδείνωσαν τη δυναμική του δημόσιου χρέους και κατέστησαν αναπόφευκτη τη νέα συμφωνία χρηματοδοτικής στήριξης".
Κρίσιμες οι εκλογές
Και προσθέτει ότι για να αξιοποιηθεί η νέα ευκαιρία της απομείωσης του χρέους, πρέπει να εφαρμοστούν, "χωρίς χρονοτριβή, όσα έχουν συμφωνηθεί και να καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών. Για την έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα".
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα και την τρέχουσα προεκλογική περίοδο που "έχει εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών", ο κ. Προβόπουλος προειδοποιεί ότι το μετεκλογικό τοπίο είναι απολύτως κρίσιμο για την επιβίωση της χώρας. Σημειώνει στη σχετική αποστροφή της ομιλίας του:
"Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών. Έτσι, το ιστορικό διακύβευμα παραμένει και είναι καίριο:
Συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή άτακτη οπισθοδρόμηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το 2012:
*Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια.
*Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.
*Τέλος, η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.