Οι Financial Times διαθέτουν το κύρος, την εγκυρότητα, την έξωθεν καλή μαρτυρία και τις κατάλληλες… πηγές, ώστε να διεκδικούν την αναγνώριση της αξιοπιστίας για τις πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται, και τις εκτιμήσεις στις οποίες καταλήγουν.
Έχει λοιπόν εξαιρετική σημασία να διαβάσει κανείς εις βάθος το σημερινό άρθρο που δημοσιεύουν με τίτλο «Το δίλημμα για την Ελλάδα είναι επιβίωση, ή Δημοκρατία», λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η δρομολόγηση του Μνημονίου ΙΙ, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει κάθε προαπαιτούμενο το οποίο έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τους «FT», η Ελλάδα εξελίσσεται στην πρώτη αποικία της ευρωζώνης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβάλλει κυβέρνηση της αρεσκείας της, καταπατώντας ουσιαστικά τη Δημοκρατία, στην ίδια τη χώρα στην οποία γεννήθηκε.
Το άρθρο επικρίνει τους χειρισμούς και τους σχεδιασμούς της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ διατυπώνει την εκτίμηση ότι τα μέτρα που συνεπάγεται το Μνημόνιο ΙΙ είναι τόσο οδυνηρά και δυσβάσταχτα, ώστε οι Έλληνες πολίτες θα προτιμήσουν να χρεοκοπήσουν οι ίδιοι, και να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την ευρωζώνη.
Οι «FT» αποκαλύπτουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του Μνημονίου ΙΙ, και ανησυχεί ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, εφόσον είναι μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, και όχι ένας «μεγάλος συνασπισμός», όπως προωθούν οι δανειστές της Ελλάδας, θα επιδιώξει την αλλαγή όρων της συμφωνίας.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι η επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που διαπιστώνεται μεταξύ των εταίρων, με αποτέλεσμα την αναβλητικότητα στις αποφάσεις, αλλά και την αδυναμία ανάληψης των αναγκαίων και σημαντικών πρωτοβουλιών που απαιτεί η οριακή συγκυρία που ζούμε.