Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μετακόμισε το δημοτικό συμβούλιο


Με την επιλογή της αίθουσας του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Ιπποδρομίου, δόθηκε λύση χθες από τη δημοτική αρχή για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

fkoutsamparis@makthes.gr

Η συνεδρίαση κινδύνεψε να αναβληθεί για πέμπτη φορά, λόγω της νέας κατάληψης της αίθουσας δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου από πρώην συμβασιούχους. Στο ενδεχόμενο να μη γίνει η συνεδρίαση και να μετατεθούν στο μέλλον αποφάσεις που αφορούν σημαντικά ζητήματα του δήμου ή να συνεδριάσει το όργανο παρουσία αστυνομικών εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος προτίμησε να μεταφερθούν οι διαδικασίες στο Κέντρο Ιστορίας.
Η πρώτη προγραμματισμένη για χθες ειδική συνεδρίαση που αφορούσε τον ισολογισμό του δήμου για το έτος 2010 ξεκίνησε στο δημαρχείο περί τις 3 μ.μ., παρουσία για άλλη μια φορά 150 συμβασιούχων που ζητούσαν βεβαίωση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για δικαστική χρήση, ώστε να διεκδικήσουν την επιστροφή στην εργασία τους. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που είχε διαβουλευτεί νωρίτερα με επιτροπή των πρώην εργαζομένων, πρότεινε ένα νέο κείμενο για ικανοποίηση του αιτήματός τους. Οι πρώην συμβασιούχοι δεν το δέχτηκαν και προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ειδική συνεδρίαση. Ακολούθησαν νέες διαβουλεύσεις, που απέβησαν άκαρπες. Στις 5 μ.μ. επανήλθαν στην αίθουσα οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά, καθώς οι καταληψίες ήταν ανένδοτοι, ο δήμαρχος ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να διαφυλάξει τη διαδικασία. Έτσι, ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας χρήση του άρθρου 96 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων, απέσπασε την απόφαση της πλειοψηφίας να γίνει η συνεδρίαση, μία ώρα αργότερα, σε άλλο δημοτικό κατάστημα, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να παραβρεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας, το οποίο, στην υποψία εισβολής, περιφρουρήθηκε περιμετρικά από δύο διμοιρίες αστυνομικών των ειδικών σωμάτων. Εκεί ξεκίνησε η 15η τακτική συνεδρίαση με ενστάσεις ως προς τη διαδικασία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες τελικά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες. Ο κ. Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, εκπροσωπώντας την παράταξη «Όραμα Δημιουργίας» της μείζονος αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε μη σύννομη τη διαδικασία και επιφυλάχτηκε για «την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος». Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι συνδιαλέγεται με τους πρώην συμβασιούχους μόνο τις ημέρες των συνεδριάσεων και την κάλεσε να δώσει λύση στο ζήτημα. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος κατήγγειλε την παρουσία αστυνομικών έξω από το κτίριο, ενώ υποστήριξε ότι η συνεδρίαση δεν έχει νομιμοποίηση. «Παρωδία και αποφυγή ευθυνών» χαρακτήρισε την επιλογή αλλαγής αίθουσας ο κ. Τριαντάφυλος Μηταφίδης της «Ανοιχτής Πόλης», ενώ ο κ. Χρήστος Μάτης των «Οικολόγων» υπογράμμισε ότι η διοίκηση έπρεπε να ξεκαθαρίσει από την αρχή της θητείας της ότι οι συμβασιούχοι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, επικεφαλής του «Υπερκομματικού δημοτικού κινήματος», αρνήθηκε να συμμετάσχει κάτω από τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί. Ο κ. Μάκης Στεργίου της παράταξης «Εξουσία Πολιτών» απουσίαζε. Οι επικεφαλής και τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υπερασπιζόταν τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Η συνεδρίαση διεξήχθη τελικά με την παρουσία μόνο των συμβούλων της συμπολίτευσης και με την έγκριση κατά πλειοψηφία των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.


Ετοιμάζουν μομφή κατά του Ηλία

Αλλαγή ηγεσίας στο Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης ενδέχεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. του Συλλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» εκπρόσωποι τουλάχιστον δύο από τις συνολικά έξι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δ.σ. προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Ηλία Μανουσαρίδη. Τα τελευταία γεγονότα με τις συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου έχουν πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Συλλόγου, καθώς κάποιες παρατάξεις διαφωνούν με αυτόν τον τρόπο δράσης της προσκείμενης στο ΠΑΜΕ ΔΑΣ, της οποίας ηγείται ο κ. Μανουσαρίδης. Ειδικότερα εκπρόσωποι των παρατάξεων ΑΑΚΕ και ΔΑΚΕ - ΣΕΔΘ, οι οποίες διαθέτουν συνολικά τέσσερις έδρες, προτίθενται να καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής με στόχο την εκλογή νέου προέδρου. Εάν η πρόταση στηριχθεί και από την παράταξη ΔΕΕ, η οποία διαθέτει τρεις έδρες, τότε θα τεθεί προς συζήτηση και πιθανότατα θα κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Στην πρόταση μομφής αντιτίθενται εκτός από τη ΔΑΣ και η παράταξη «Φτάνει Πια - Πρώτα οι Εργαζόμενοι» και η ΑΕΚ, που διαθέτουν αθροιστικά έξι έδρες.
Χθες έγινε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στην ομοσπονδία ΠΟΕ - ΟΤΑ. Εκεί ο κ. Μανουσαρίδης πρότεινε να γίνουν ταυτόχρονα εκ νέου εκλογές και στο Σύλλογο Εργαζομένων, παρότι αυτές διενεργήθηκαν μόλις πριν από δέκα μήνες. Επειδή κάτι τέτοιο προϋποθέτει αλλαγή καταστατικού, η συνέλευση διεκόπη, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία για αλλαγή του καταστατικού. Θα επαναληφθεί την επόμενη Πέμπτη.
ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


Η ΔΑΣ για δημοσίευμα της «ΜτΚ»
Απάντηση σε δημοσίευμα της «ΜτΚ» που αφορούσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης απέστειλε η προσκείμενη στο ΠΑΜΕ Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ χαρακτηρίζει «άθλιο προβοκατόρικο» το δημοσίευμα, «γεμάτο ψέματα και ανακρίβειες», χωρίς ωστόσο να επισημαίνει καμία από αυτές, και σημειώνει ότι εισφέρει χείρα βοηθείας στο δήμο Θεσσαλονίκης «στις δυσκολίες που έχει στην εφαρμογή της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής». «Όσες συκοφαντίες και ψέματα αναφέρονται στο άρθρο έχουν χρησιμοποιηθεί και από το δήμαρχο, τη διοίκηση και τα τσιράκια τους. Φαίνεται ξεκάθαρα από πού είναι κατευθυνόμενο το δημοσίευμα και τι σκοπούς εξυπηρετεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η ΔΑΣ επιτίθεται στη διοίκηση του δήμου, λέγοντας ότι «σχεδιάζει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων». Τέλος τονίζει πως «τη δράση και την προσωπική διαδρομή των μελών της ΔΑΣ οι εργαζόμενοι του δήμου τη γνωρίζουν, γι’ αυτό τους εμπιστεύονται και τους τιμούν με την ψήφο τους».