Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Για να γίνουν βιώσιμα τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων…

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Η κατάσταση με τα δάνεια έχει γίνει πλέον ο καθημερινός βραχνάς των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και αποτελεί το φλέγον θέμα των τελευταίων ημερών.
Δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται οι μισθοί και τα εισοδήματα των Ελλήνων και να μην γίνεται αντίστοιχο «κούρεμα» καθώς και ρυθμίσεις από τις τράπεζες στα χρέη των Ελλήνων.
Με το νόμο 3869/2010 για τη ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων διαπιστώνουμε, ότι έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 7.800 αιτήσεις.

Από αυτές μόνο οι 600, που αφορούν, μάλιστα, πρώτη κατοικία και καταναλωτικά δάνεια έχουν εκδικαστεί από τα Ειρηνοδικεία. Οι Ειρηνοδίκες έχουν δυστυχώς ελάχιστες χρηματοοικονομικές γνώσεις, για να μπορούν να διεκπεραιώνουν με γρήγορους ρυθμούς τις εν λόγω αιτήσεις. Έτσι οι διαδικασίες καθίστανται χρονοβόρες.
Οι τράπεζες συνήθως συγκεντρώνουν όλες τις οφειλές προς αυτές, ενός δανειολήπτη και επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, με ταυτόχρονη προσημείωση κάποιου ακινήτου. Η επιμήκυνση στη συγκεκριμένη περίπτωση, είθισται να φθάνει ως την ηλικία των 75- 80 ετών του δανειολήπτη.
Αν δε, τα δάνεια είναι χωρίς διασφαλίσεις τότε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής περιορίζεται ως την ηλικία των 70 ετών του δανειολήπτη.
Με απλά λόγια: Αν και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής υποτίμησης, οι τράπεζες δεν σταματούν να επιδίδονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους Έλληνες.



Συγκεκριμένα:



-Όταν τα δάνεια είναι ενήμερα, δηλαδή, πληρώνονται οι δόσεις και ζητηθεί επιμήκυνση τότε οι τράπεζες αναπροσαρμόζουν το βασικό επιτόκιο, από επιτόκιο π.χ. Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , σε επιτόκιο π.χ. Euribor. Δηλαδή, αυξάνουν το επιτόκιο!!



-Όταν τα δάνεια είναι καθυστερημένα και ζητείται επιμήκυνση, τότε αυξάνουν το βασικό επιτόκιο και το spread (το κέρδος της τράπεζας) με αποτέλεσμα υπέρμετρα μεγάλη αύξηση για την αποπληρωμή των δανείων.



-Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, μετά μάλιστα και από τη νέα δανειακή σύμβαση, ότι οι μοναδικές ίσως κερδισμένες είναι οι τράπεζες μέσω της χρηματοδότησης τους με 30 δις περίπου καθώς και από τις συνεχείς δανειοδοτήσεις τους από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.



Κατά συνέπεια, όταν οι τράπεζες δανειοδοτούνται με επιτόκιο 1% είναι τοκογλυφική η αντίληψη που έχουν να χρηματοδοτούν τους Έλληνες με επιτόκια 7%, 8% αλλά και ακόμη μεγαλύτερα!!!



Αν, λοιπόν, δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε η εσωτερική υποτίμηση της ελληνικής αγοράς να συνοδεύεται με αντίστοιχη περικοπή και των δανείων είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι η ελληνική οικονομία και ο Έλληνας φορολογούμενος οδηγούνται στην εξαφάνιση.



Κατά την άποψη μου με απλές προτάσεις μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και η ελληνική οικονομία να «σηκώσει κεφάλι» ξεπερνώντας τη κρίση.



Πρόταση Α:



1. Να «παγώσουν» τα δάνεια, αναλόγως των περιπτώσεων, για 5 χρόνια τουλάχιστον και όχι μόλις, για 1 χρόνο όπως ισχύει σήμερα αποκλειστικά για ανέργους επιδοτούμενους.



2. Το επιτόκιο να παραμείνει το ίδιο χωρίς προσαυξήσεις.



3. Να γίνεται πληρωμή μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου.



Πρόταση Β:



1.Η χρονική διάρκεια των δανείων να ανέρχεται μέχρι και για 99 χρόνια (lease όπως Αγγλία), ανεξαρτήτου ηλικίας του δανειολήπτη, με μεταφορά της υποθήκης στους κληρονόμους και δυνατότητα αποπληρωμής των στο μέλλον εφ’ όσον το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες.



2. Σε περίπτωση δανείου για την απόκτηση ακινήτου να πληρώνεται ένα ενοίκιο βασισμένο στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Έτσι επιτυγχάνεται ευνοική ρύθμιση για τις τράπεζες, διότι εισπράττουν ένα ποσό από τον δανειολήπτη ο οποίος παράλληλα απαλλάσσεται των δυσβάστακτων δόσεων που τις περισσότερες φορές δεν δύναται να τις πληρώσει.



Πρόταση Γ:



«Κούρεμα» των δανείων αναλογικά με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή, περίπου 50%, ώστε να είναι δυνατή η βιωσιμότητα των ιδιωτικών δανείων με όρους πληρωμής της πρότασης Α.



Συμπέρασμα: Αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιου είδους μέτρα, οι τράπεζες όπως συνέβη στις ΗΠΑ και στην Ισπανία θα κατάσχουν όλα τα ακίνητα με σκοπό να ελέγξουν την αγορά ακινήτων (τιμές).



Κάτι τέτοιο πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, όσοι ωθούν τα πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Διαφορετικά, πως εξηγείται η πίεση που ασκείται για αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης;



Πρόκειται για ένα γεγονός, που θα δημιουργήσει, τρομακτικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, με δεδομένο ότι την επόμενη οκταετία, βάσει Μνημονίου, οι μισθοί και οι συντάξεις, πιθανότατα θα έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα Εσθονίας ( 160 ευρώ) όπως ήδη προανήγγειλε ο κ. Σόιμπλε…