Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο Κάμερον χάνει αλλά… ξέρει ότι θα κερδίσει

Ίσως το μόνο ευχάριστο στοιχείο της δημοσκόπησης του Reuters και της εταιρείας Ipsos, στο οποίο θα μπορούσε να γαντζωθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, είναι η επιβεβαίωση της διαπίστωσης ότι… παίζει μόνος του, στη σημερινή πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο ηγέτης των Τόρις είδε την αποδοχή του να μειώνεται και τα ποσοστά του Συντηρητικού Κόμματος να σημειώνουν κάμψη 3%, που το φέρνουν πίσω από τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ με 41%-35%.
Σε επίπεδο προσωπικής σύγκρισης, δημοφιλίας και ποιοτικής αξιολόγησης ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραμένει με χαώδη απόσταση από τον Εντ Μίλιμπαντ εκείνος στον οποίο στρέφονται, και τον οποίο προτιμούν οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας.
Η κάμψη της δημοτικότητας του Ντέιβιντ Κάμερον και η πτώση στα ποσοστά αποδοχής των Τόρις από την κοινωνία, εξηγούνται στη βάση της επιδείνωσης των μεγεθών της πραγματικής οικονομίας.
Το πακέτο των μέτρων λιτότητας που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ο υπουργός Οικονομικών και θεωρητικός των «νέων Τόρις» του Ντέιβιντ Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν, δεν… χωνεύεται εύκολα από μια βρετανική κοινωνία η οποία είναι συνηθισμένη στα δύσκολα, από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η αδυναμία ωστόσο των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ να πείσουν ότι είναι σε θέση να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, επιτρέπει στον Ντέιβιντ Κάμερον να ελπίζει πως, όσο η οικονομία δεν διολισθαίνει σε συνθήκες ύφεσης, οι επόμενες εκλογές θα αναδείξουν νικητή και πάλι τον ίδιο. Ελλείψει αντιπάλου.